διαβούλευση κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Το ν/σ καταργεί τα δίδακτρα, ορίζει τέλος εγγραφής έως περίπου 1.750 ευρώ και θέτει πλαφόν στις αμοιβές των καθηγητών που θα διδάξουν στα μεταπτυχιακά έως το 20% των ακαθάριστων αποδοχών της βαθμίδας τους. Την ίδια στιγμή, πρυτάνεις που μίλησαν χθες στην «Κ» κάνουν λόγο για ερωτήματα και θολά σημεία σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου –το ν/σ είναι αρμοδιότητος της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου– όπως π.χ. σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου ως προς τον ρόλο του ΕΑΠ στο νέο τοπίο των μεταπτυχιακών σπουδών. Ενδεικτικά, πρυτάνεις εστιάζουν στο γεγονός ότι το ΕΑΠ (με διοίκηση διορισμένη από το υπουργείο Παιδείας) εξαιρείται της κατάργησης των διδάκτρων, ενώ κρατάει τα σκήπτρα των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Ειδικότερα, η Σύνοδος Πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο, θεωρεί ότι το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου:
• «Περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ρυθμίζοντας θέματα που θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο του εσωτερικού κανονισμού και των θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τη διεθνή πρακτική.
• Δεν λαμβάνει υπόψη του το υπάρχον τοπίο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, το οποίο έχει προκύψει με βάση την επιστημονική ιδιαιτερότητα και την ακαδημαϊκή ιστορία κάθε ιδρύματος και περιλαμβάνει πολλά αξιόλογα και διεθνώς αναγνωρισμένα ΠΜΣ.
• Δεν προβλέπει ακαδημαϊκά κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης των ΠΜΣ.
• Αναμένεται να προκαλέσει την αδυναμία λειτουργίας αξιόλογων ΠΜΣ, αυξάνοντας τις ροές φοιτητών και νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και συρρικνώνοντας τον δημόσιο εκπαιδευτικό χώρο.
• Δημιουργεί μεγάλες δυσλειτουργίες στα περισσότερα πανεπιστήμια, αφού δεν προβλέπει την αναπλήρωση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των ΠΜΣ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Eτσι, η Σύνοδος ζητεί να γίνει εξωτερική αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ των υφιστάμενων μεταπτυχιακών προγραμμάτων με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, προσθέτοντας, πάντως, ότι «τα δίδακτρα δεν μπορεί να καθορίζονται οριζόντια και ατεκμηρίωτα, αλλά μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κέντρων κόστους, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς στόχους κάθε πανεπιστημίου». Ωστόσο, πρυτάνεις επέκριναν την ηγεσία του υπουργείου ότι εστιάζει στις ακραίες περιπτώσεις διδάκτρων (π.χ. 10.000 με 15.000), παρότι από τα 735 υφιστάμενα μεταπτυχιακά τα 524 έχουν δίδακτρα και εξ αυτών η πλειονότητα –τα 238– από 2.000 έως 4.000 ευρώ.
Με τις θέσεις των πρυτάνεων συγκλίνει και η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ μία ημέρα έως τις 13/10, ζητώντας την πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Από την άλλη, η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ ζητεί από την υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου να γίνει η… νονά των ιδρυμάτων τους, μετονομάζοντας τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Έντυπη