Η Βρετανία θα προστατεύσει τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της που υπηρετούν στο εξωτερικό από τις «εκνευριστικές» καταγγελίες σε βάρος τους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθιστώντας εφικτή την αναστολή της
ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσον αφορά μελλοντικές ένοπλες συρράξεις.
Τα παραπάνω ενημέρωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.
Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα απορρίπτει τις ψευδείς, όπως λέει, νομικές προσφυγές εναντίον βρετανών στρατιωτικών που υπηρέτησαν σε πολέμους, ειδικά στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ η κυβέρνηση τονίζει ότι έχει δαπανήσει εκατομμύρια λίρες γι’ αυτές.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι οι καλύτερες του κόσμου και οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν σε αυτές κάνουν τεράστιες θυσίες για να μας κρατούν ασφαλείς», τόνισε η Μέι σε μια ανακοίνωσή της.
«Θα τους το ξεπληρώσουμε με ευγνωμοσύνη και θα βάλουμε ένα τέλος στη βιομηχανία των εκνευριστικών προσφυγών και των διωγμών σε βάρος όσων υπηρέτησαν σε προηγούμενες ένοπλες συρράξεις», συνέχισε.
Η θέσπιση της δυνατότητας «απόσυρσης» από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανάλογα με τις περιστάσεις, θα προστατεύσει τα βρετανικά στρατεύματα που θα υπηρετήσουν στο εξωτερικό σε μελλοντικές συρράξεις από «τις επίμονες νομικές διεκδικήσεις που ακολούθησαν τις πρόσφατες επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», σύμφωνα με την συντηρητική πρωθυπουργό.
Η πρωθυπουργός Μέι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σχεδιάζει να κινήσει τη διαδικασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ως τα τέλη του Μαρτίου και γενικά έχει εδραιώσει την εξουσία της αφότου διορίστηκε στο αξίωμα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο.
Ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε επίσης δεσμευθεί ότι θα προστάτευε τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις από νομικές διεκδικήσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από βρετανούς στρατιωτικούς όταν η Βρετανία συμμετείχε, στο πλευρό των ΗΠΑ, στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. Δικηγόροι σημειώνουν όμως ότι υπήρχαν αδιάσειστες αποδείξεις για πολλές από τις καταγγελίες.
Από το 2004 το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έχει δαπανήσει πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες για έρευνες και αποζημιώσεις οι οποίες σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ, κατά την ανακοίνωση.
«Το νομικό μας σύστημα υφίσταται κατάχρηση με την απαγγελία ψευδών κατηγοριών εναντίον των στρατιωτών μας σε βιομηχανική κλίμακα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον, κατά την ίδια ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
«Προκάλεσε μεγάλη στεναχώρια σε ανθρώπους που διακινδύνευσαν τις ζωές τους για να μας προστατεύσουν, στοίχισε εκατομμύρια στους φορολογούμενους και υπάρχει αληθινός κίνδυνος να εμποδίσει τις ένοπλες δυνάμεις μας να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε ο Φάλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
iefimerida.gr