Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να μην αφήσουμε τους παραχαράκτες της Iστορίας να κάνουν το έργο τους, γιατί η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας.
Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το Δοξάτο Δράμας ιερό τόπο μαρτυρίου κατά τους αγώνες των Ελλήνων για την υπεράσπιση της διαχρονικής ελληνικότητας της Μακεδονίας από τους κάθε λογής επίβουλούς της.
Κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη και αναφερόμενος στη θυσία του τότε μητροπολίτη Δράμας και αργότερα Σμύρνης, Χρυσόστομου, είπε ότι αποτελεί απόδειξη πόσο απόλυτα συνυφασμένη είναι η πορεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
Στην αντιφώνησή του, στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Δοξάτου, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι οι κάτοικοι του Δοξάτου αγωνίστηκαν με απαράμιλλο σθένος και θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για την Ελλάδα και την Ελευθερία.
Παρατήρησε πως το Δοξάτο είναι, εξ όσων γνωρίζουμε, ο μοναδικός τόπος στην παγκόσμια ιστορία, ο οποίος βίωσε τρεις εισβολές και δύο ολοκαυτώματα σε διάστημα μόλις 28 ετών, την περίοδο από το 1913 μέχρι το 1941, σε χρόνια άκρως πολυτάραχα και κρίσιμα για την διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και, γενικότερα, της γεωπολιτικής ισορροπίας στα Βαλκάνια.
Ο δήμαρχος Δοξάτου, Δημήτρης Δαλακάκης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Παυλόπουλο και στην προσφώνησή του είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για το Δοξάτο η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να τον κάνει έναν από τους κατοίκους του Δοξάτου, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη.