ελληνικά ομόλογα τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του είχε φθάσει να διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 15 δισ. δολ., αλλά το ποσό αυτό μειώθηκε στα τέλη του 2015 στα 6,6 δισ. δολ.
Ο ιδιοκτήτης του hedge fund, κ. Ρ. Πέρι, ανέφερε στην επιστολή του προς τους πελάτες του Perry Capital πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει «ο κλάδος και οι αντιξοότητες της αγοράς υπήρξαν πολύ σκληρές για εμάς και οι πιθανότητες για επιτυχία των κινήσεών μας πολύ απρόβλεπτες». Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δικαιολόγησε την απόφαση για την παύση των δραστηριοτήτων του επενδυτικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το Perry Capital είχε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, προσδοκώντας σε σχετικά γρήγορη άνοδο των τιμών που θα απέφερε σημαντικά κέρδη για το hedge fund. Παράλληλα, είχε επενδύσει και στο χρέος της Αργεντινής, ενώ είχε αρκετές διαμάχες και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για διάφορες επενδυτικές του κινήσεις. Ο κ. Πέρι ενημέρωσε τους πελάτες του ότι ήδη έχουν ρευστοποιηθεί πολλές από τις επενδύσεις που είχαν γίνει και κατ’ επέκταση θα αποζημιωθούν όσοι των εμπιστεύθηκαν.
Αναστάτωση στην αγορά
Σημείωσε, όμως, ότι κάποιες επενδύσεις απαιτούν χρόνο για να ρευστοποιηθούν, αλλά κατέστησε σαφές πως θα γίνει και αυτό. Στην πράξη, για την Ελλάδα σημαίνει ότι το Perry Capital έχει πωλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε, ενώ χάθηκε ένας επενδυτής που έως τώρα εμφανιζόταν πρόθυμος να στηρίξει νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.
Πάντως, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά, καθώς ο κ. Πέρι ήταν ένα πρόσωπο με καλές διασυνδέσεις στον χώρο των hedge funds και άτομο το οποίο εμπιστεύονταν οι επενδυτές.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι ότι ο κ. Ντάνιελ Λομπ, ιδρυτής του hedge fund Third Point –ενός εκ των μεγαλυτέρων του χώρου και το οποίο επίσης έχει επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα τα τελευταία έτη– ανέφερε πρόσφατα προς τους επενδυτές ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε την αρχή μιας εποχής αποτυχίας των hedge funds.
Έντυπη