Στη δημοσιότητα έδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την ετήσια κατάταξη των χωρών στη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας για την περίοδο 2016-2017. Μεταξύ των 138 χωρών
της λίστας, την πρωτιά καταλαμβάνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Ελβετία, ενώ την τελευταία θέση έλαβε η Υεμένη.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία, που έχασε μία θέση από την τέταρτη στην οποία είχε εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα φιγουράρει στην 86η θέση της λίστας αφήνοντας πίσω της την Αλγερία, την Ονδούρα, την Καμπότζη και την Σερβία. Την ίδια ώρα, βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία, τη Ναμίμπια, την Κύπρο και το Μαυροβούνιο.
Η φετινή έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 – 2017” δείχνει ότι η Ελλάδα έχει απωλέσει πέντε θέσεις στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες και πλέον καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών.
Σύμφωνα με την έκθεση, που για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βαθμολογία 4,00 (με ανώτερη αξιολόγηση το 7), έχει να διανύσει μακρύ δρόμο για να προσεγγίσει επιδόσεις αντίστοιχες, για παράδειγμα, με αυτές της “πρωταθλήτριας” κόσμου στην ανταγωνιστικότητα -για 8η συνεχόμενη χρονιά- Ελβετίας (βαθμολογία 5,81).
Στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 – 2017 του World Economic Forum, την 3η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ (με βαθμολογία 5,70), ενώ από την 4η μέχρι και την 7η θέση στην κατάταξη της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία (5,57), η Γερμανία (5,57), η Σουηδία (5,53) και η Μεγάλη Βρετανία (5,49). Ιαπωνία (5,48) και Χονγκ Κονγκ (με βαθμολογία 5,48) ακολουθούν, ενώ η Φινλανδία (5,44) συμπληρώνει τη δεκάδα των πρωταθλητών κόσμου στην ανταγωνιστικότητα.
Τις επόμενες δέκα θέσεις (11 – 20) με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Κατάρ, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη (με βαθμολογία 2,74) καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της σχετικής λίστας.
Για την κατάρτιση της λίστας λαμβάνονται υπόψη μετρήσεις μίας σειράς δεικτών που ομαδοποιούνται σε δώδεκα πυλώνες: 1)θεσμικά όργανα, 2)υποδομές, 3)μακροοικονομικό περιβάλλον, 4)υγεία, 5) πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 6)ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση, 7)αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών, 8)αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, 9)ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, 10)τεχνολογία, 11) μέγεθος αγοράς, 12)επιχειρηματική εξειδίκευση και καινοτομία.
Δείτε την κατάταξη της Ελλάδας:
ΗΜΕΡΗΣΙΑ