Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα στο ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί λόγω γραφειοκρατίας, σχολιάζει ο EUObserver, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής είναι χειρότερη από ποτέ.
Η Κομισιόν από την πλευρά της λέει ότι έχει δεχτεί πολύ λίγα αιτήματα από το ελληνικό κράτος για δαπάνες στο προσφυγικό, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα στείλει κάποιον αρμόδιο να βοηθήσει στην διανομή και καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων.
Μάλιστα, η Επιτροπή ζητά επίμονα την μεταβίβαση της ευθύνης για το θέμα στο υπουργείο Οικονομίας για να επιταχύνει τις διαδικασίες, ειδικά μετά την παραίτηση του γ.γ. για τη μετανάστευση, Οδυσσέα Βουδούρη.
Η Ελλάδα έχει δεχτεί περίπου 70 εκατ. ευρώ ωστόσο, τα περισσότερα από τα κεφάλαια αυτά κατευθύνονται προς τις ΜΚΟ, τις ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα.
«Δεν δίνονται όλα στις ελληνικές Αρχές ακριβώς γιατί έχουν πρόβλημα στην απορρόφηση» δηλωσε στον EUObserver ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Άλλες χρηματοδοτήσεις προέρχονται από τον ΟΗΕ, κι αν και κάποια από αυτά έχουν κατευθυνθεί προς το υπουργείο Άμυνας για την παροχή στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κτλ. για τους πρόσφυγες, πολύ λίγα χρήματα έχουν κατευθυνθεί στα κέντρα κράτησης.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Ριζάκο που εργάζεται για την ΜΚΟ «Αίτημα» στα κέντρα αυτά, οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. «Η χρηματοδότηση δεν έχει έρθει ακόμα. Αν και υπάρχουν λιγότερα άτομα στα κέντρα σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, οι συνθήκες είναι χειρότερες» αναφέρει.
«Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε περίπου 7.000 κρατούμενους αλλά οι συνθήκες ήταν καλύτερες γιατί η χρηματοδότηση ερχόταν στην ώρα της» σχολιάζει.
newmoney.