Ο προστατευτισμός ήταν ένα από θέματα που κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής του G20, με τους ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου και
αναπτυσσόμενου κόσμου να συμφωνούν πως θα ήταν τραγικές οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο εάν επικρατήσει ο οικονομικός απομονωτισμός. Εντούτοις, αντιθέσεις παραμένουν σε διάφορα μέτωπα, αντανακλώντας τα εμπόδια που υπάρχουν για να καταλήξουν οι χώρες του G20 σε κοινό μέτωπο για την καταπολέμηση του προστατευτισμού.
Η Ευρώπη επέμεινε πως η Κίνα πρέπει να περιορίσει την υπερπαραγωγή χάλυβα, που οδηγεί σε μειονεκτική θέση τις χαλυβουργίες στη Γηραιά Ηπειρο. Το Πεκίνο, την ίδια ώρα, δείχνει να προβληματίζεται από τις δυσκολίες που συναντά ως προς τη διεκπεραίωση επενδύσεων στο εξωτερικό. Λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο, η Αυστραλία μπλόκαρε την εξαγορά της Ausgrid, του μεγαλύτερου δικτύου ενέργειας στη χώρα, από δυο κινεζικές εταιρείες για λόγους εθνικής ασφαλείας. Οι καθυστερήσεις του Λονδίνου σε ό,τι αφορά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Hinkley Point, όπου συμμετέχει η Κίνα με τη γαλλική EDF, έχουν επίσης δυσαρεστήσει το Πεκίνο όσο και εάν ήθελε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής.
Το Brexit
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ήταν αρκετά σαφής όταν τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν είναι διμερείς μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, αλλά επηρεάζουν την τύχη και ιαπωνικών επιχειρήσεων, που απασχολούν 140.000 άτομα στη Βρετανία. Λίγο πριν από τη Σύνοδο, η ιαπωνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε σε 15σέλιδη επιστολή –την οποία έδωσε στη δημοσιότητα προς έκπληξη του Λονδίνου– πως οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να διεξαχθούν με τρόπο που να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις και παρατεταμένη αβεβαιότητα.
Σε έναν κόσμο που η διευρυνόμενη ανισότητα στα εισοδήματα και η χαμηλή ανάπτυξη έχουν ενισχύσει τον λαϊκισμό, η τοποθέτηση της Καναδής υπουργού Εμπορίου ίσως να απεικόνιζε καλύτερα την κατάσταση. «Εάν αποδείξουμε ότι το εμπόριο ευνοεί όχι μόνον τη Wall Street ή το Σίτι του Λονδίνου, αλλά και τις μικρές εταιρείες, τότε θα έχουμε περιορίσει την εξάπλωση του προστατευτισμού», δήλωσε η Kρίστα Φρίλαντ από την Κίνα.
Οι πιέσεις
Οι ηγέτες του G20 δέχονται πιέσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα, καθώς αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας ανάπτυξης, που επιβραδύνθηκε πέρυσι στο 2,7%. Φέτος αναμένεται να κινηθεί στο 2,4% προτού ανακάμψει στο 3% το 2017 και στο 3,1% το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg. «Εάν δεν υπάρχει διεθνές εμπόριο, διασυνοριακές επενδύσεις, ελεύθερη κίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών, τότε θα περιοριστεί η οικονομική δραστηριότητα και οι θέσεις εργασίας», προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Παρ’ όλα αυτά, εξανεμίζεται ο ενθουσιασμός για την επικύρωση της Συμφωνίας του Ειρηνικού μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και 10 ακόμη χωρών. Είναι άγνωστη η τύχη της, καθώς τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και η Χίλαρι Κλίντον δεν την έχουν υποστηρίξει.
Στάσιμες παραμένουν, παράλληλα, οι εξελίξεις και στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Πρόσφατα, ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει κάτι σημαντικό και απτό για τη σύναψη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (ΤΤΙΡ) και έτσι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να «παγώσουν». Τα σχόλια του ακολούθησαν ανάλογη τοποθέτηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας πως «οι συζητήσεις για την ΤΤΙΡ έχουν εκ των πραγμάτων λήξει.» Εάν καλλιεργηθεί περαιτέρω αυτή η εσωστρέφεια, δεν θα είναι εποικοδομητική για την παγκόσμια ανάπτυξη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη