Νέα στοιχεία, για τον πυρήνα των τζιχαντιστών που αιματοκύλισε το Παρίσι και το πώς κάποιοι από τα μέλη του πέρασαν από την Ελλάδα ως πρόσφυγες, ήρθαν
Ερευνα του CNN, με βάση τις 90.000 σελίδες εγγράφων από τις έρευνες που ακολούθησαν έπειτα από το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο του 2015, δείχνουν ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ένα ακόμη πιο φρικτό χτύπημα στο Παρίσι, όπως και- όπως πιστεύουν οι ερευνητές- οι τζιχαντιστές σκόπευαν να συνεχίσουν με νέα χτυπήματα σε διάφορα σημεία.
Τα έγγραφα αυτά δίνουν νέες πληροφορίες για δύο τρομοκράτες, οι οποίοι θεωρείται ότι σκόπευαν να μετάσχουν στο «χτύπημα» στη Γαλλία, ενώ αποκαλύπτουν για πρώτη φορά και το όνομα ενός ακόμη τρομοκράτη, ο οποίος σχετίζεται με το πυρήνα που έπληξε το Παρίσι και έμεινε ελεύθερος στην Ευρώπη για μήνες μετά από την επίθεση του περασμένου Νοεμβρίου. Πρόκειται για τον Αμπίντ Ταμπαουνί, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το CNN, οι αρχές συνέλαβαν δύο άτομα που θεωρείται ότι σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Γαλλία μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι έκαναν την επίθεση έξω από το Σταντ ντε Φρανς.
Πρόκειται για τον γεννημένο στην Αλγερία Αντέλ Χανταντί και τον Πακιστανό Μουχαμάντ Ουσμάν. Οι δύο τους ξεκίνησαν από την Ράκκα, το προπύργιο του χαλιφάτου του ISIS, έξι εβδομάδες πριν από την επίθεση στο Παρίσι.
Το ταξίδι προς την Ευρώπη
Μαζί τους ήταν οι Αχμάντ αλ-Μοχαμάντ και Μοχαμάντ αλ-Μαχμόντ, οι οποίοι αργότερα ανατινάχτηκαν έξω από το στάδιο του Παρισιού. Η ομάδα πέρασε από τη Συρία στην Τουρκία στις αρχές Οκτωβρίου και κατευθύνθηκαν προς τα τουρκικά παράλια.
Τα μέλη της τετράδας δεν γνώριζαν ο ένας το πραγματικό όνομα του άλλου, ούτε ποια θα ήταν η τελική αποστολή τους. Οπως είπε αργότερα ο Χανταντί στους αστυνομικούς, το μόνο που γνώριζε ήταν ότι τον έστελναν στη Γαλλία για να κάνει «κάτι για το καλό του Θεού». Το ταξίδι τους το είχε οργανώσει ένας από τους ηγέτες του ISIS, ο Αμπού Αχμάντ, ο οποίος τους έφερε σε επαφή με λαθροδιακινητές, τους διέθεσε αυτοκίνητα, προπληρωμένα κινητά τηλέφωνα, χρήματα και πλαστά συριακά διαβατήρια.
Πώς πέρασαν στην Ελλάδα
Οι τέσσερις προσποιούνταν τους πρόσφυγες και πέρασαν στην Ελλάδα, με μία βάρκα την οποία σταμάτησε το ελληνικό ναυτικό. Οι δύο που στη συνέχεια ανατινάχτηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Γαλλία. Αλλά οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του CNN, ανακάλυψαν τα πλαστά συριακά διαβατήρια του Χανταντί και του Ουσμάν. Οι δύο τους συνελήφθησαν, κατασχέθηκαν τα χρήματά τους και κρατήθηκαν για σχεδόν ένα μήνα.
Ερευνητές ανέφεραν στο CNN ότι αυτή η καθυστέρηση ήταν σημαντική, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβουν να πάρουν μέρος στην επίθεση στο Παρίσι.
Ομως, στα τέλη Οκτωβρίου- αναφέρει το δημοσίευμα- η Ελλάδα άφησε ελεύθερους τους Χανταντί και Ουσμάν. Αμέσως ήρθαν σε επαφή με τον Αμπού Αχμάντ, ο οποίος κανόνισε να φτάσουν στα χέρια τους 2.000 ευρώ, οπότε συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Σχεδίαζαν άλλη επίθεση
Οπως αποκαλύπτουν τα κινητά τους, ο Χανταντί στράφηκε για βοήθεια σε έναν τεχνικό ενός εκ των πιο σημαντικών πυρηνικών ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένξος άνδρας τέθηκε απευθείας υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές αρχές, όπως δείχνουν τα έγγραφα.
Στις 14 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά από το αιματοκύλισμα του Παρισιού, οι δύο τζιχαντιστές έφτασαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, έκαναν αίτηση για άσυλο και εγκαταστάθηκαν σε ένα από τα κέντρα προσφύγων της πόλης, όπου περίμεναν για εβδομάδες.
Είχαν λόγο που το έκαναν αυτο. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι Χανταντί και Ουσμάν ήταν μέρος του ίδιου τρομοκρατικού πυρήνα στον οποίο ανήκαν οι βομβιστές του Παρισιού. Και από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος σε αυτό το «χτύπημα», σχεδίαζαν άλλη επίθεση.
Λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή τους, έκαναν έρευνα για τρένα που ταξιδεύουν προς το Παρίσι, ενώ θεωρείται ότι περίμεναν να συναντήσουν έναν τρίτο τρομοκράτη, τον Αμπίντ Ταμπαουνί. Οπως και εκείνοι, ο Ταμπαουνί ακολούθησε την προσφυγική οδό, ταξιδεύοντας από τη Συρία, για να φτάσει στο Σάλτσμπουργκ στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ πήγε στο ίδιο προσφυγικό κέντρο που βρίσκονταν οι άλλοι δύο.
Οι συλλήψεις
Την ημέρα της άφιξής του, οι αυστριακές αρχές έκαναν έφοδο στο προσφυγικό κέντρο και συνέλαβαν τους Χανταντί και Ουσμάν μεταξύ άλλων, ως υπόπτους για διασυνδέσεις με τους τρομοκράτες που έπληξαν το Παρίσι. Δεν βρήκαν όμως τον Ταμπαουνί.
Από εκείνη τη στιγμή καταζητούνταν και ο Ταμπαουνί, που είναι Μαροκινός, συνελήφθη τελικά στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο, ενώ σύντομα αναμένεται να σταλεί πίσω στην Αυστρία. Οι Χανταντί και Ουσμάν εκδόθηκαν στη Γαλλία, όπου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία.
Φωτογραφία: CNN
iefimerida.