Ενισχύεται ο ανταγωνισμός της Cosco με τη Maersk στη Μεσόγειο, που «κοιτάει» και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Στην επικράτησή της σε όλη τη Μεσόγειο εμφανίζεται να στοχεύει η Cosco. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον Πειραιά σχεδιάζει τώρα να εξαγοράσει και
τον ισπανικό λιμενικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Αλγκεθίρας στην Ισπανία, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους στην περιοχή. Εφόσον το σχέδιο ευοδωθεί, η κινεζική εταιρεία θα ελέγξει σημαντικότατα μερίδια:
α) στην αγορά θαλάσσιων μεταφορών, μεταξύ Ασίας και ανατολικής Μεσογείου και
β) και στην αγορά των γραμμών που συνδέουν την αμερικανική ήπειρο με τη δυτική Μεσόγειο.
Οι κινήσεις αυτές, παράλληλα, αναμένεται να κινητοποιήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον του βασικού της ανταγωνιστή, της δανέζικης Maersk, η οποία έχει επίσης σημαντική παρουσία στη μεσογειακή λιμενική βιομηχανία. Ως γνωστόν, η τελευταία ενδιαφέρεται για την εξαγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.
Η Cosco, με μικρότερα –ακόμα– μεγέθη από τη Maersk, επιστρατεύει στη μάχη για τη διεκδίκηση περισσότερων φορτίων και τα νέα ενισχυμένα μεγέθη του στόλου της. H China Cosco Shipping, όπως ονομάζεται μετά τη συγχώνευσή της με την ομοεθνή της ναυτιλιακή νωρίτερα φέτος, διά της θυγατρικής της Cosco Container Lines και μαζί με την CMA CGM, την ταϊβανέζικη Evergreen Line και την Orient Overseas Container Line υπέγραψαν συμφωνία για τον σχηματισμό μιας νέας συμμαχίας που θα αποκαλείται Ocean Alliance.
Ο στόχος τους θα είναι να προσφέρουν ανταγωνιστικά και ολοκληρωμένα δίκτυα υπηρεσιών που θα καλύπτουν όλες τις μεγάλες εμπορικές ρότες.
Οι μεγάλοι τέσσερις
Πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων εκ των 10 κορυφαίων ναυτιλιακών γραμμών εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Η Ocean Alliance σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2017, με τουλάχιστον 40 υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρχές ανταγωνισμού Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας.
Η Ocean Alliance θα ανταγωνιστεί έτσι τη μεγαλύτερη σε δυναμικότητα συμμαχία του κλάδου τη 2Μ, που έχουν συγκροτήσει Maersk Lines και Mediterranean Shipping Co (MSC). Υπενθυμίζεται πως η MSC έχει χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιεί ευρέως το λιμάνι του Πειραιά, ενώ φέρεται μεταξύ των πιθανών διαχειριστών σε κοινοπρακτικά σχήματα που «χτυπούν» τον ΟΛΘ.
Σκληρή μάχη
Η μάχη, όμως, στη Μεσόγειο θα είναι σκληρή. Ο οργανισμός λιμένα της Αλγκεθίρας δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της διαχείρισης τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στις εγκαταστάσεις του στα μέσα Αυγούστου και η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων προσδιορίστηκε για τα τέλη Νοεμβρίου. Η θυγατρική της Maersk APM Terminals, που συμμετέχει στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχει ήδη παρουσία στο λιμάνι της Αλγκεθίρας, μέσω της θυγατρικής της, APM Terminals Algeciras. Παράλληλα και τρίτοι μεγάλοι παίκτες, όπως η Dubai Ports, ενδέχεται να συμμετέχουν στη διεκδίκηση.
Για τον Πειραιά η όλη κινητικότητα εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετική, αφού έχει επιλεγεί ως βασική πύλη για τα εκ της Ασίας εισαγόμενα στην Ευρώπη φορτία. Ο Πειραιάς έχει πλέον καταστεί ένας σύγχρονος εμπορευματικός σταθμός, μεγάλου βεληνεκούς, με κορυφαίες τεχνολογίες, ενώ είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι με όρους διαχειριστικής ικανότητας ανάμεσα στα 100 κορυφαία εμπορευματικά λιμάνια διεθνώς. Αποτελεί δε σημαντικό κόμβο για πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η εμπορευματική δυναμικότητα του Πειραιά αυξήθηκε από 880.000 TEU (εμπορευματοκιβώτια μήκους 20 ποδών) το 2010 σε 3.360.000 TEU το 2015 και με τις νέες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 7.000.000 τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List Intelligence στην ετήσια κατάταξη του οίκου «One Hundred Container Ports», που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα, κατατάσσει τον Πειραιά στην 44η θέση των 100 μεγαλύτερων λιμενικών τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς. Ο Πειραιάς εμφανίζεται ως το 4ο μεγαλύτερο μεσογειακό λιμάνι έπειτα από αυτά της Βαλένθια (30ό) της Αλγκεθίρας (31ο) και του αιγυπτιακού Πορτ Σάιντ (37ο).
Τα βορειοευρωπαϊκά λιμάνια
Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου «One Hundred Container Ports», ενώ τα μερίδια των μεσογειακών λιμανιών αυξάνονται, αυτά των βορειοευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους, όπως του Αμβούργου, μειώνονται. Το γεγονός είναι ενδεικτικό της μετατόπισης του διεθνούς μεταφορικού ενδιαφέροντος νοτιότερα. Αν η τάση αυτή συνεχισθεί, τότε δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια να σημειωθεί μια ολική αναστροφή της εικόνας, υπέρ της νότιας πύλης της Ευρώπης. Με ό,τι αυτό βεβαίως θα συνεπάγεται για την Ελλάδα και τα δύο βασικά της λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι η China Cosco Shipping Corporation Limited, η μητρική δηλαδή της εταιρείας που ολοκλήρωσε την εξαγορά της πλειοψηφίας του ΟΛΠ πριν από λίγες μέρες ελέγχει στόλο 1.114 πλοίων και περισσότερους από 46 τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στην Κίνα και όλο τον κόσμο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη