Σε διαγωνιστική τροχιά εισέρχεται και πάλι ο σιδηρόδρομος, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται ο επαναληπτικός διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής
Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΕΕΣΣΤΥ μετά την άγονη διαδικασία που προηγήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ΕΕΣΣΤΥ έχει οριστεί η 12η Σεπτεμβρίου, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι κατά τον παράλληλο διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κατακυρώνεται στους ιταλικούς σιδηροδρόμους, η ΕΕΣΣΤΥ δεν βρήκε «γαμπρό». Και αυτό γιατί δεν βρέθηκε τελικώς ούτε ένας ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της πολλά υποσχόμενης κατά ορισμένους, προβληματικής κατά άλλους, μοναδικής εταιρείας στα Βαλκάνια που μπορεί να προσφέρει ευρωπαϊκή πιστοποίηση σε τροχαίο υλικό. Η έκβαση του διαγωνισμού αποτέλεσε έκπληξη, καθώς στη φάση εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος είχαν συμμετάσχει η Siemens, η κοινοπραξία της γαλλικής Alstom με τον όμιλο Κοπελούζου και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι. Ουδείς εκ των τριών τελικώς υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.
Στο μεταξύ έχει δρομολογηθεί η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane SpA, η οποία ως μοναδικός ενδιαφερόμενος στον διαγωνισμό πρόσφερε 45 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε ότι το ποσό ξεπερνούσε αυτό της αποτίμησης των ανεξάρτητων αξιολογητών και προχώρησε στην αποκρατικοποίηση.
Εκτός από το εμπορευματικό της έργο, που θεωρείται εν δυνάμει πολλά υποσχόμενο με την προϋπόθεση της βελτίωσης των υποδομών και της λειτουργίας της εταιρείας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που εκτελεί σήμερα επιβατικό σιδηροδρομικό έργο στην Ελλάδα και μάλιστα επιδοτείται με 50 εκατ. ευρώ ετησίως για τις άγονες γραμμές. Το Δημόσιο πέραν της απαλλαγής από μια εταιρεία την οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί, ξεφορτώθηκε μια σημαντική απειλή. Σε περίπτωση που δεν ιδιωτικοποιούνταν η εταιρεία, θα έπρεπε να καταβάλει στην Ε.Ε. ως επιστροφή 750 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε αυτόματο «λουκέτο» στην εταιρεία λειτουργίας του ΟΣΕ. Ωστόσο, όπως προβλέπει παλαιότερη συμφωνία με την Ε.Ε. σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το εν λόγω χρέος της εταιρείας διαγράφεται.
Μείωση του κύκλου εργασιών αλλά μικρή αύξηση κερδών εμφάνισε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2015. Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και προβλέψεων ανήλθαν σε κέρδη 2,65 εκατ. ευρώ έναντι 1,71 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2015, σημειώνοντας αύξηση 55,17%. Την ίδια στιγμή ο αγοραστής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εμφάνισε οριακή συρρίκνωση των καθαρών κερδών, παρά τη μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η Ferrovie Dello Stato Italiane, που έως το τέλος του 2016 θα αναλάβει τη διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρουσίασε έσοδα 4,25 δισ. έναντι 4,2 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και καθαρά κέρδη 286 εκατ. έναντι 292 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ο τομέας «Μεταφορές» απέφερε το 80,7% των εσόδων, οι «Υποδομές» το 30,4% και τα «Ακίνητα» το 4,4%. Ο κατασκευαστικός τομέας της εταιρείας (κλάδος «Υποδομές») απέφερε 1,3 δισ. ευρώ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους και λειτουργικά κέρδη 176 εκατ. ευρώ. Κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας επισημάνθηκε ότι ο όμιλος πέτυχε καλύτερες επιδόσεις συγκρινόμενος με τους βασικούς ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη