Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ferrovie dello Stato Italiane, με την Cosco για την ανάληψη
σημαντικού τμήματος του έργου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων του κινεζικού ομίλου από το λιμάνι του Πειραιά.
Αυτό αναφέρουν πηγές των ελληνικών σιδηροδρόμων στο Capital.gr, με τις κινήσεις των Ιταλών να εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του επιχειρηματικού τους πλάνου ως οι νέοι λειτουργοί του σιδηροδρομικού δικτύου μήκους περίπου 2.500 χλμ.
Το επτάμηνο του 2016 από τον ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά, για πρώτη φορά, διακινήθηκαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις, η δυναμικότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας θα προσεγγίσει τα 7,5 εκατ. TEU.
Απαραίτητη όσο ποτέ η αναβάθμιση
Τα νούμερα αυτά έχουν διττή ανάγνωση. Από την μία πλευρά, φανερώνουν τις σημαντικές προοπτικές που διαθέτει η αγορά των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, εκτιμώμενης αξίας 100 εκατ. ευρώ, που απελευθερώνεται από αρχές του 2017, οπότε νέες εταιρείες, όπως η Piraeus Europe Asia Rail Logistics (PEARL), που σχετίζεται με την Cosco, και η Rail Cargo Logistics Goldair μπορούν να χρησιμοποιούν το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Από την άλλη, εάν ληφθεί υπόψη η σοβαρή υστέρηση που παρουσιάζει η σιδηροδρομική υποδομή, με την ηλεκτροκίνηση στον άξονα Αθήνας -Θεσσαλονίκης να μην αναμένεται νωρίτερα από την άνοιξη του 2018, γίνεται αντιληπτό ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει παρά μόνον μερικώς τις ανάγκες της Cosco. Άλλωστε, το ατύχημα, που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2015, στο 29ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Ειδομένης όπου η υποδομή της σιδηροτροχιάς διαβρώθηκε από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε μήκος 800 μέτρων, αν και δεν συνδέεται με την συντήρηση του δικτύου αλλά με φυσική καταστροφή, κατέστησε σαφές πόσο ευάλωτο είναι το ελληνικό δίκτυο.
Με άλλα λόγια, οι business στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν ως κοινό παρονομαστή τα προβλήματα των ελληνικών σιδηροδρομικών υποδομών που καθιστούν αναγκαία τη χρήση ντιζελομηχανών, με την αναβάθμιση του τμήματος Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα και τον οριζόντιο άξονα από την Αλεξανδρούπολη να αποτελούν έργα που θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν.
Σε κάθε όμως, περίπτωση, η ιταλοσινική συμμαχία με φόντο το λιμάνι του Πειραιά θεωρείται δεδομένη, προσφέροντας δεκαετίες διασφαλισμένου έργου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθιστώντας απαραίτητες νέες προσλήψεις (μηχανοδηγών κτλ) στην εταιρεία. Κατ’ επέκταση, οι συζητήσεις των Ιταλών με την Cosco αφορούν και το Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο όπου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει δικαίωμα χρήσης των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων Κ1 και Κ2 (ο λόγος για δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ., σε έκταση 139.000 τ.μ.) όπως και των εκεί σιδηροδρομικών υποδομών. Να σημειωθεί ότι οι αποθήκες αυτές βρίσκονται στην έκταση των 1.450 στρεμμάτων, της οποίας η αξιοποίηση θα δημοπρατηθεί προσεχώς.
Όσον αφορά την παραχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, εάν και εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει τη διαδικασία.
capital.gr