Στο επίπεδο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης κατατάσσουνοι Ευρωπαίοι την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα –Εθνικές προκαταλήψεις και αμοιβαίες ζήλιες
«Το χορτάρι είναι πάντοτε πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη» έλεγε ο λατίνος ποιητής Οβίδιος για να δείξει την τάση του ανθρώπου να θεωρεί το γειτονικό χωράφι πιο εύφορο από το δικό του. «Το ξένο είναι πιο γλυκό» είναι η
ελληνική εκδοχή της υπερτίμησης των αγαθών του γείτονα. Θα έλεγε κανείς ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί είναι όντως μεμψίμοιροι καθώς θεωρούν ότι όλοι οι ευρωπαίοι γείτονές τους – με την εξαίρεση βέβαια των Ελλήνων – ζουν μια ζωή χαρισάμενη δίχως να το αντιλαμβάνονται. Ακόμη και οι Πολωνοί!
ελληνική εκδοχή της υπερτίμησης των αγαθών του γείτονα. Θα έλεγε κανείς ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί είναι όντως μεμψίμοιροι καθώς θεωρούν ότι όλοι οι ευρωπαίοι γείτονές τους – με την εξαίρεση βέβαια των Ελλήνων – ζουν μια ζωή χαρισάμενη δίχως να το αντιλαμβάνονται. Ακόμη και οι Πολωνοί!
Αντίθετα, οι Ελληνες εμφανίζονται στωικότεροι και πιο αντικειμενικοί. Μόνο το 10% θεωρούν ότι οι συνθήκες στη χώρα τους είναι καλές, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που περνούν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, που μαστίζονται κι αυτοί από την κρίση και την ανεργία.
Και κυρίως ξεχωρίζουν το… ξεροχώραφο της Πολωνίας! Αντιλαμβάνονται, δηλαδή, ότι δύο δεκαετίες δημοκρατικών ελευθεριών και καπιταλισμού δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τέσσερις και πλέον δεκαετίες σοβιετικής καταπίεσης που διαδέχθηκαν τη ναζιστική κατοχή.
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στο γράφημα που προέκυψε από την πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε η Livewhat με θέμα πώς αξιολογούν οι Ευρωπαίοι την ποιότητα ζωής τη δική τους σε σύγκριση με των άλλων Ευρωπαίων είναι ότι σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν πως η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα έχει πέσει πλέον στο επίπεδο των νεοφώτιστων στην ελεύθερη οικονομία χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Μόνο οι Πολωνοί, που διαθέτουν, παρεμπιπτόντως, μια αξιομνημόνευτη αυτογνωσία για την κατάστασή τους, θεωρούν ότι οι Ελληνες ζουν εξίσου καλά με αυτούς.
Ενα μικρότερο ποσοστό Βρετανών πιστεύει επίσης ότι οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα είναι καλές. Η Βρετανία όμως αποτελεί μια επίσης μεγάλη εξαίρεση, αν συγκριθεί με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Διότι, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις των άλλων ανεπτυγμένων οικονομικά Ευρωπαίων (Ελβετών, Σουηδών, Γερμανών και Γάλλων), η ζωή εκεί πρέπει να είναι σωστή κόλαση! Χειρότερη από την Ιταλία και από την Ισπανία, ακόμη και από την Ελλάδα και την Πολωνία!
Οι ίδιοι οι Βρετανοί, βέβαια, θεωρούν ότι διάγουν μια χαρά τη ζωή τους και γι’ αυτό ίσως κρίνουν σε ένα ποσοστό ότι και στην Ελλάδα είναι υποφερτά – όχι όμως και στην Πολωνία. Με βάση την έρευνα της Livewhat είναι να αναρωτιέται κανείς πώς τόσοι Ευρωπαίοι (και όχι μόνο απελπισμένοι από την κρίση και την ανεργία Ελληνες, Ισπανοί και Ανατολικοί) μεταναστεύουν για να εργαστούν στη Βρετανία.
Η άλλη μεριά του φράχτη
Οι εθνικές προκαταλήψεις και οι αμοιβαίες ζήλιες καθίστανται προφανείς από την έρευνα της εδρεύουσας στη Γενεύη εταιρείας. Οι Ελβετοί, για παράδειγμα, θεωρούν ότι οι Σουηδοί ζουν την πιο ενδιαφέρουσα και γεμάτη ζωή στην Ευρώπη, ενώ οι Σουηδοί πιστεύουν ακριβώς το ίδιο πράγμα για τους Ελβετούς!
Σε γενικές γραμμές, η εταιρεία Livewhat συμφωνεί με τα συμπεράσματα άλλων ερευνών για το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων (όπως εκείνη του βρετανού λόρδου Ασκροφτ για παράδειγμα) ότι οι χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου θεωρείται πως προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο ζωής στους πολίτες τους.
Οι Σουηδοί μάλιστα προβάλλουν ως οι δημοφιλέστεροι των Σκανδιναβών, με το 84% των άλλων Ευρωπαίων να τους θαυμάζουν και αυτούς και τη χώρα τους για την οργάνωση και την ευημερία που έχουν πετύχει.
Αναφερόμενη στην Πολωνία η Livewhat αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εικόνα που έχουν οι άλλοι Ευρωπαίοι για αυτήν αλλά και η εικόνα που έχουν οι Πολωνοί για τις άλλες χώρες της Ευρώπης εξηγούν το γεγονός ότι στη χώρα αυτή το ποσοστό των μόνιμων κατοίκων της που προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μόλις 0,1%, ενώ από την άλλη πλευρά περίπου 1,5 εκατ. Πολωνοί ζουν μόνο στη Γερμανία και στη Βρετανία – είπαμε, για τους Πολωνούς ακόμη και η Βρετανία φαντάζει ως Γη της Επαγγελίας.
Σύμφωνα με την έρευνα του λόρδου Ασκροφτ, η χώρα για την οποία οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν τη χειρότερη άποψη (μιλάμε πάντα για το επίπεδο ζωής των κατοίκων της) είναι η Ρουμανία.
Λιγότερο από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων κρίνουν ικανοποιητική τη ζωή στη Ρουμανία. Οσο για τους ίδιους τους Ρουμάνους, οι χώρες τις οποίες θεωρούν τις χειρότερες για να ζει κανείς είναι η Κροατία και η… Σουηδία!
ΒΗΜΑ