Οικονομικά «αναιμικά» παραμένουν τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, έχουν μάλιστα πολύ περιορισμένη προοπτική να καλύψουν την
απόσταση που τα χωρίζει από την υπόλοιπη χώρα μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, μόνο η Σαξονία, η οποία ευνοείται από το γεγονός ότι περιλαμβάνει δύο μεγάλες και ιδιαίτερα ελκυστικές εμπορικά και τουριστικά πόλεις, την Λειψία και την Δρέσδη και το Βρανδεμβούργο που επωφελείται από την εγγύτητά του στο Βερολίνο, θα φθάσουν το γενικό επίπεδο ανάπτυξης της Γερμανίας μέχρι το 2030, ενώ το Μεκλεμβούργο-Δ. Πομερανία, η Θουριγγία και η Σαξονία-Άνχαλτ θα διατηρήσουν, ειδικά σε κάποια τμήματά τους, «εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε για το Ifo ο Γιοάχιμ Ράγκνιτς, το ΑΕΠ των ανατολικών κρατιδίων αυξήθηκε κατά 1,2% ετησίως την περίοδο 2010-2015, έναντι 1,6% των δυτικών κρατιδίων, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου. Επιπλέον η πρώην ΛΔΓ βιώνει εδώ και χρόνια την μετανάστευση των νέων της προς τη Δύση. «Λείπουν ακριβώς εκείνοι οι άνθρωποι με το υψηλό επίπεδο κατάρτισης που θα μπορούσαν να ωθήσουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία», επισημαίνει ο Ράγκνιτς στην έρευνά του και κάνει ακόμη λόγο για έλλειψη μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι καμιά από τις 30 εταιρίες του δείκτη DAX δεν έχει την έδρα της στην πρώην ΛΔΓ.
newsbeast.gr