Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να καμφθούν για να βοηθήσουν την Ιταλία να τονώσει την ανάπτυξή της, διαμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε
χθες Δευτέρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι με κύριο θέμα συζήτησης το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit.
Με τα σχόλια αυτά της κ. Μέρκελ έγιναν κατανοητές οι διαφορές στις απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των ηγετών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, όπως σχολιάζει το Bloomberg.
Με την οικονομία της Ιταλίας να παραμένει στάσιμη κατά το δεύτερο τρίμηνο, ωθώντας μακριά τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, ο Ματέο Ρέντσι πιέζει τώρα για μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Το σύμφωνο σταθερότητας έχει μεγάλη ευελιξία, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται με ένα έξυπνο τρόπο» δήλωσε η κ. Μέρκελ στους δημοσιογράφους από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε.
«Η Ευρώπη δεν είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο ακόμα σε όλους τους τομείς» πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Από την πλευρά του πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει προκειμένου να τονώσει την ιταλική οικονομία.
«Το έλλειμμα της Ιταλίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών», δήλωσε ο κ. Ρέντσι. Η κυβέρνηση «θα προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του ελλείμματος για το καλό των παιδιών και των εγγονιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισήμανε πως το Brexit δίνει ώθηση στην αβεβαιότητα κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ όπως με περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν «αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.
newmoney