Μπορεί η Fitch να διατήρησε αμετάβλητη την προοπτική της Πορτογαλίας την Παρασκευή, ωστόσο οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων συνεχίζουν για έκτη μέρα την οδό του sell-off, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί των
τελευταίων 13 εβδομάδων, καθώς τόσο οι αναλυτές όσο και οι επενδυτές βλέπουν πως η χώρα μπορεί να ξέφυγε από το μνημόνιο ωστόσο τα προβλήματά της παραμένουν και – τελευταία – διογκώνονται.
Από το χαμηλό 5 μηνών στο οποίο είχε βρεθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και το 2,69%, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου εκτοξεύεται εκ νέου σήμερα σε υψηλό μηνός, στο 3,114%.
Το sell-off ξεκίνησε όταν την περασμένη εβδομάδα, ο μόνος οίκος που διατηρεί την αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού για τη χώρα και που την κρατά ζωντανή στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, η DBRS, έστρεψε την προσοχή της και πάλι στη χώρα, τονίζοντας την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση ότι η αξιολόγησή της κινδυνεύει.
Η αναταραχή στην πορτογαλική αγορά ομολόγων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το θετικό κλίμα που κυριαρχεί σε άλλες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, των οποίων οι αποδόσεις έχουν πέσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.
“Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της DBRS, υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα υποβαθμιστεί”, υποστηρίζει ο Jack Allen,αναλυτής της Capital Economics.
Όπως προσθέτει, ενώ η πορτογαλική κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., η αργή οικονομική ανάπτυξη θα θέσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε κίνδυνο για αρκετό χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, οι φόβοι των επενδυτών ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι απίθανο να υποχωρήσουν.
Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους στο β’ τρίμηνο, στο μόλις +0,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο. “Η αργή ανάπτυξη θα κάνει την μείωση του ελλείμματος και τους χρέους πολύ δύσκολη υπόθεση για την Πορτογαλία”, τονίζει ο Allen.
Όπως προσθέτει, τα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της χώρας δείχνουν ότι η ανάπτυξη για το σύνολο του 2016 θα επιβραδυνθεί και μία από τις κύριες ανησυχίες της DBRSD είναι η αδύναμη ανάπτυξη της χώρας, έτσι η επιβράδυνση αυτή θα οδηγήσει τον οίκο στο να υποβαθμίσει σε αρνητικές τις προοπτικές που δίνει, από σταθερές, κλείνοντας έτσι την πόρτα στο QE.
Ελ. Κούρταλη
capitalgr