Του Στέλιου Μορφίδη
Με τη …συνήθη για την κυβέρνηση πρακτική του εσωτερικού δανεισμού μέσω repos από τα διαθέσιμα οργανισμών του Δημοσίου κατάφερε η κυβέρνηση να καλύψει τις
χρηματοδοτικές της ανάγκες τραβώντας την διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ.
Συγκεκριμένα τα repos αυξήθηκαν πάνω από 1 δισ ευρώ, φθάνοντας στο τέλος Ιουνίου στα 12,1 δισ. ευρώ. Η πρακτική αυτή ωστόσο δημιουργεί και ερωτηματικά για ένα πιθανό «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις για τις αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος απ’ τους δανειστές που ίσως φοβάται η κυβέρνηση σπεύδοντας να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες της!
Σημειώνεται πως το εργαλείο του κρατικού «δανεισμού» μέσω repos ξεκίνησε να χρησιμοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω των διαθεσίμων οργανισμών του δημοσίου που υπήρχαν στην ΤτΕ. Στο τέλος του 2014 τα repos έφταναν στα 8,6 δισ ευρώ.
Tον Ιούνιο του 2015 μετά το διαπραγματευτικό «θρίλερ» και την κυβερνητική απόφαση για αναγκαστική μεταφορά διαθεσίμων συγκεκριμένων κατηγοριών φορέων από τράπεζες στην ΤτΕ, η αξία τους έφτασε στα 10,5 δισ. ευρώ.
Έκτοτε παρά τη νέα συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση συνέχισε την ίδια πρακτική με σαφή στόχο να δημιουργήσει «μαξιλάρι» ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ τα διαθέσιμα έφταναν στο τέλος Ιουνίου στα 3,2 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ ένα τρίμηνο πριν. Επίσης ο διακριτός λογαριασμός εξυπηρέτησης χρέος «αυγάτισε» και από σχεδόν μηδενικός (63 εκατ.) έφτασε τα 5 δισ. ευρώ
Το χρέος
Συνολικά το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 328,3 δισ. ευρώ λόγω της εκταμίευσης της δόσης από τον ESM
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η μέση διάρκεια του νέου δανεισμού που λαμβάνει η χώρα είναι τα 10,8 έτη και ότι η μέση διάρκεια στο σύνολο του χρέους έχει φτάσει πλέον τα 16,67 χρόνια.
Εγγυήσεις
Τέλος τα δάνεια για τα οποία έχει δοθεί εγγύηση Δημοσίου αντιστοιχούν σε 13,8 δισ. ευρώ μειωμένα από τα 15,1 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.
newmoney