Παρά το προσφυγικό και τις πολιτικές αναταραχές μετά το Brexit, το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ξεχαστεί τονίζει το διεθνές πρακτορείο – «Η ζωή πλέον έχει γίνει δύσκολη για τους απλούς Έλληνες»
Στην ελληνική οικονομική κρίση επανέρχεται το διεθνές πρακτορείο, CNBC, σχολιάζοντας ότι με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα στην Ευρώπη, το προσφυγικό, την επιβράδυνση της οικονομίας και τις πολιτικές αναταραχές μετά το Brexit, το ελληνικό ζήτημα έχει ξεχαστεί αλλά συνεχίζει να υπάρχει.
«Έναν χρόνο κι ένα ακόμα μνημόνιο μετά, η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει να είναι μοιρασμένη σε αυτούς που υποφέρουν και σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία» αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι η ζωή πλέον έχει γίνει δύσκολη για τους απλούς Έλληνες λόγω των περικοπών και της ανεργίας.
«Κανείς δεν πιστεύει σε τίποτα πια. Υπάρχει μια γενικότερη παραίτηση. Οι άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στις οικογένειές τους και παλεύουν μόνο για την οικογενειακή επιβίωση» σχολιάζει για το τίμημα που είχε η κρίση στην ελληνική κοινωνία, ο Ευάγγελος Κυριμλής, που εργαζέται σε οικογενειακή επιχείρηση, έχοντας επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη μετά από εργασία στο Λονδίνο.
«Υπάρχει μίσος στους Έλληνες, το οποίο όμως δεν απευθύνεται κάπου συγκεκριμένα, είναι όλοι εναντίον όλων» προσθέτει. «Επίσης υπάρχει μεγάλο μίσος από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα προς τους δημοσίους υπαλλήλους» αναφέρει.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον δισταγμό του Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί το μνημόνιο, ο οποίος προκάλεσε το μένος των δανειστών και την επιβολή σκληρότερων μέτρων, συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο, προσθέτει ότι η Ελλάδα και το ελληνικό χρέος έχει γίνει «πονοκέφαλος» κι έχει προκαλέσει διχασμό στους δανειστές.
Παραθέτοντας τα βασικά οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία υπογραμμίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, το CNBC, σχολιάζει πάντως ότι τα τελευταία στοιχεία ΑΕΠ δίνουν μια ελπίδα χάρη στην μικρή αύξηση το β΄τρίμηνο.
«Η ελληνική οικονομία είναι σαν έναν 60χρονο άνδρα. Συνεχίζει να περπατάει αλλά όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να τρέξει» δίνει τη δική του ερμηνεία ο Κυριμλής.
Δίνοντας μια νότα αισιοδόξίας, το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας είναι σχετικά καλύτερη, ίσως λόγω του τουρισμού, έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Μια υπάλληλος ενός hostel από τη Βαλτική δηλώνει ότι δεν έχει «ζήσει» μεγάλη οικονομική επιδείνωση, ίσως επειδή εργάζεται στον τουρισμό.
«Ο τουρισμός τα πάει πολύ καλά. Η γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται. Οι περισσότεροι φίλοι μου όμως το παλεύουν και πολλοί από αυτούς έχουν δικές τους επιχειρήσεις, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε βρίσκουν τρόπους να βγάλουν χρήματα. Πάντως οι τιμές στην πόλη δεν είναι χαμηλές σε σχέση με τους μισθούς και υπάρχει η αίσθηση ότι η ζωή δεν είναι εύκολη εδώ. Σε κάθε περίπτωση η ζωή στην Αθήνα το αξίζει» λέει η ίδια.