της Βρετανίας, εφόσον η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως μέτρα για την αντιμετώπιση των βαθιά εδραιωμένων ανισοτήτων. Ο Ντέιβιντ Αϊζακ, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει ότι για πολλές εθνικές μειονότητες, και ιδιαίτερα για τους νέους μαύρους, η ζωή έχει καταστεί δυσχερέστερη σε πολλές περιοχές της Βρετανίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Η έκθεση της επιτροπής για τη φυλετική ισότητα, που εξέτασε τομείς όπως η παιδεία, η απασχόληση, οι αμοιβές και η υγειονομική περίθαλψη, αποκαλύπτει ανησυχητικό συνδυασμό ενίσχυσης των ρατσιστικών εγκλημάτων, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, και μακροχρόνιας συστημικής ανισότητας.
«Πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της φυλετικής ανισότητας, για να προλάβουμε τη διεύρυνση του χάσματος στην κοινωνία και την όξυνση των φυλετικών εντάσεων. Αν είστε μαύρος ή μέλος εθνικής μειονότητας στη σύγχρονη Βρετανία, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να νιώθετε ότι ζείτε σε διαφορετικό κόσμο, αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία», είπε ο κ. Αϊζακ.
Ο επικεφαλής της επιτροπής υπογράμμισε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχετικά με την αντιμετώπιση της ανισότητας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτές πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατό. Παλαιότερες πρωτοβουλίες, με στόχο τον περιορισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπήρξαν «αποσπασματικές και ατελείς», περιορισμένες σε «κοινοτοπίες περί ενιαίου έθνους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αϊζακ.
«Μέχρι στιγμής, τα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία, από το 2010 και ένθεν, δεν συνοδεύθηκαν από σχέδιο ενσωμάτωσης, που θα προλάμβανε τον αποκλεισμό συγκεκριμένων κοινοτήτων», συνέχισε ο πρόεδρος της επιτροπής. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι μαύροι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσουν θύματα εγκλημάτων και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα από τη Δικαιοσύνη.Οι πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας για νεαρά άτομα, μέλη εθνικών μειονοτήτων, έχουν μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, με τους πολίτες αυτούς να είναι πιθανότερο να ζήσουν μέσα στη φτώχεια από ό,τι οι λευκοί συνομήλικοί τους. Τα ποσοστά ανεργίας στις μειονότητες (12,9%) είναι διπλάσια από εκείνα των λευκών. Οι αποδοχές μαύρων εργαζόμενων που διαθέτουν πανεπιστημιακά πτυχία είναι κατά 23% χαμηλότερες από εκείνες των λευκών συναδέλφων τους με ανάλογα προσόντα, ενώ μέλη μειονοτήτων υποεκπροσωπούνται δραματικά σε θέσεις ισχύος, όπως στο δικαστικό σώμα και στην ηγεσία της αστυνομίας.
«Ανθρώπινο κόστος»
Η Φαράχ Ελαχί, αναλύτρια του ινστιτούτου μελετών Runnymede Trust ανέφερε ότι το εύρος των ανισοτήτων που αποκαλύπτεται στην έκθεση αποδεικνύει το ανθρώπινο κόστος του φαινομένου.
«Ευελπιστούμε ότι η έκθεση θα λειτουργήσει ως κάλεσμα αφύπνισης της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των μέσων ενημέρωσης, ώστε αυτοί να εστιάσουν την προσοχή τους στις συστηματικές διακρίσεις που συντηρούν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στη Βρετανία.
Το χάσμα της φυλετικής ανισότητας δεν είναι βιώσιμο ούτε και αποδεκτό, ενώ η απόκρυψή του αποδείχθηκε αδύνατη και ατελέσφορη. Καλούμε την Τερέζα Μέι να αναλάβει προσωπικά δράση για να αντιμετωπίσει το δεινό αυτό φαινόμενο, εκπονώντας στρατηγική προώθησης της φυλετικής ισότητας και διορίζοντας υπουργό με την αρμοδιότητα αυτή», είπε η κ. Ελαχί.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντέιβιντ Αϊζακ υπήρξε επικεφαλής οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.
Έντυπη