Από την ημέρα του Brexit και την αναζωπύρωση της ιταλική τραπεζικής κρίσης, οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οι αναλυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε έναν νέο κίνδυνο για την ευρωζώνη, την Πορτογαλία και τις τράπεζές
της. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τη χώρα που αν και κατάφερε να απεμπλακεί από το μνημόνιο, συνεχίζει να αποτελεί εστία έντονων ανησυχιών.
Σήμερα και για δεύτερη ημέρα, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων αυξάνονται απότομα, μετά και την προειδοποίηση της DBRS σχετικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας που αποτελεί και το κλειδί για την συμμετοχή των ομολόγων της στο QE.
Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται κοντά στο 3%, έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 5% από χθες, ενώ η αύξηση στην απόδοση του 2ετούς αγγίζει το 16,5%.
O οίκος αξιολόγησης DBRS επεσήμανε ότι αυξάνονται οι πιέσεις γύρω από το χαμηλό rating της Πορτογαλίας (ΒΒΒ), υπογραμμίζοντας το συνδυασμό της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, των υψηλών επιπέδων του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και των αμφιβολιών σχετικά με την υγεία του εγχώριου τραπεζικού τομέα.
Η DBRS είναι ο μοναδικός οίκος (μεταξύ αυτών που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ) που δίνει αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία rating επενδυτικού βαθμού, μια βασική προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την πρόσβαση των πορτογαλικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.
Ο οίκος αξιολόγησης πρόσθεσε στο Reuters ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά την σύνθεση των μελλοντικών μέτρων λιτότητας, η εύθραυστη πολιτική συμφωνία που διατηρεί την Σοσιαλιστικής κυβέρνηση μειοψηφίας στην εξουσία και η πιθανή ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση μίας από της μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, αποτελούν πρόσθετες ανησυχίες γύρω από την Πορτογαλία.
Όπως τονίζει η Citigroup σε σημερινό της note, η DBRS θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας στις 21 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει η Κομισιόν ( 15 Οκτωβρίου) για τον καθορισμό των νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος του 2016-2017. Όπως επισημαίνει, η τρέχουσα σταθερή προοπτική που δίνει ο οίκος υποδηλώνει ότι μάλλον δεν θα υπάρξει υποβάθμιση τον Οκτώβριο, ωστόσο αυξάνεται η πίεση για αλλαγή του οutlook σε αρνητικό, και αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση.
Η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο (0,2% έναντι των προσδοκιών για 0,4%) θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στην ανάπτυξη του 2016-2017 καθιστώντας πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να πιάσει του δημοσιονομικούς στόχους του 2016. Όπως τονίζει η Citi, η περισσότερη λιτότητα αναμένεται να ταρακουνήσει την εύθραυστη σταθερότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης.
Ελευθερία Κούρταλη
capitalgr