Δεύτερη σε δαπάνες για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) σε σχέση με το ΑΕΠ της έρχεται η Ελλάδα, αμέσως μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά
στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με τα επίμαχα στοιχεία, τα οποία αφορούν στην περίοδο για το 2015, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των αυξημένων πολεμικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα οι «ισχυροί», οι οποίοι αποτελούν και τις μεγάλες οικονομίες τις Ευρώπης αποδίδουν ποσά υποπολλαπλάσια συγκριτικά με το ΑΕΠ τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία αν και αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης ξοδεύει ακριβώς τα μισά.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και η Γαλλία, ενώ… έτη φωτός μακρυά παραμένει η γειτονική Τουρκία, η οποία το τελευταίο διάστημα εν μέσω γενπολιτικών ανακατατάξεων φλερτάρει με τη Μόσχα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του αμυντικού της δόγματος, ακόμα και εκτός του ΝΑΤΟ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τις ΗΠΑ που δαπανούν 3,6% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποδίδει ένα 2,38% και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.21%.
Η Γερμανία το 2015 απέδωσε μόλις 1,19%, η Ιταλία 1,1% και η Τουρκία 1,56%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν φυσικά σε πολύ διαφορετικά μεγέθη σε απόλυτους αριθμούς, γεγονός που δεν αναιρεί πως η Ελλάδα, το 2015, μια ακόμη χρονιά με τη χώρα σε κρίση κατέβαλε υψηλότατο μερίδιο – και σε κάθε περίπτωση ανώτερο από αυτό άλλων ισχυρότερων χωρών – για την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το ΝΑΤΟ, η χώρα μας υπολογίζεται πως κατέβαλε περί το 1 δισ. ευρώ ως συμμετοχή στις δαπάνες του οργανισμού, την ώρα που η Γερμανία κατέβαλε 40δισ., η Γαλλία 44δισ. και η Μεγάλη Βρετανία 60δισ. Η σύγκριση μεγεθών, οικονομιών και κυρίως συγκυρίας είναι προφανής.
Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα στοιχεία, αφού σύμφωνα με το CNN, οι κατευθυντήριες της συμμαχίας είναι να δαπανάται από κάθε μέλος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Το 2015, μόλις πέντε χώρες – ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία – έπιασαν το στόχο αυτό, με όλες τις υπόλοιπες να μένουν πολύ πίσω.
«Ξοδεύουμε περισσότερα και τα διαχειριζόμαστε καλύτερα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, ενώ προειδοποίησε για να υποστηρίξει την υψηλότερη συμμετοχή των κρατών: «Ο κόσμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ότι υπήρξε πριν από κάποια χρόνια».
tribune.gr