προβλεφθεί και αποδείχθηκαν απροσδόκητα ακριβείς, όπως η πτώση της στερλίνας.
Αυτό που δεν είχαν προβλέψει πολλοί ήταν ότι η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. θα ανάγκαζε την Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) να κινηθεί όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλωστε, για αρκετά χρόνια πριν από το δημοψήφισμα η ΤτΑ ετοιμαζόταν να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, όχι να τα μειώσει.
Αντ’ αυτού, το σοκ που υπέστη το οικονομικό κλίμα, οι επενδύσεις και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων αμέσως μετά το δημοψήφισμα ανάγκασαν την ΤτΑ να μειώσει την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού μόλις στο 0,25%, ενώ επί σχεδόν μία δεκαετία τα είχε διατηρήσει στο επίπεδο ρεκόρ (τότε) του 0,5%. Η βρετανική κεντρική τράπεζα άρχισε να εφαρμόζει ξανά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο πολλοί Βρετανοί θεωρούσαν ότι είχε περάσει στην Ιστορία, καθώς η βρετανική οικονομία, η οποία κατά το μεγαλύτερο διάστημα είχε αναπτυχθεί ταχύτερα από αυτήν της Ευρωζώνης, φάνταζε αρκετά ισχυρή για μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Σε συνδυασμό με τη διαδεδομένη προσδοκία ότι επίκειται και νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΤτΑ αλλά και ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, πλέον οι δύο κεντρικές τράπεζες μοιάζουν ακόμη περισσότερο.
Ο επικεφαλής μακροοικονομικών αναλύσεων της Credit Agricole Ξαβιέ Σαπάρ λέει ευθέως σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα ότι «το Brexit κάνει την Τράπεζα της Αγγλίας να μοιάζει ακόμη περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στη συνάντηση του Αυγούστου, η ΤτΑ εξέπληξε τις αγορές (ημών περιλαμβανομένων) ανακοινώνοντας επιθετικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας το οποίο φαίνεται να είναι παρόμοιο με αυτό που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο (με ορισμένες μικρές διαφορές).
Η ΤτΑ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%, άρχισε να εφαρμόζει πρόγραμμα μακροπρόθεσμου, φθηνού, δανεισμού προς τις τράπεζες, επέκτεινε την ποσοτική χαλάρωση με την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 60 δισεκατομμυρίων λιρών και προσέθεσε αγορές εταιρικών ομολόγων ύψους 10 δισ. λιρών.
Ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϊ επανέλαβε τα λόγια του Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι η ΤτΑ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί. Η ΤτΑ σχεδόν προεξόφλησε ότι θα μειώσει και άλλο τα επιτόκια δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια δανεισμού (προβλέπουμε ότι θα μειώσει το επιτόκιο δανεισμού στο 0,10% το Νοέμβριο).
Οι προβλέψεις της ΤτΑ είναι πιο αισιόδοξες από τις δικές μας παρόλο που προχώρησε στη μεγαλύτερη, προς το χειρότερο, αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2017 (από 2,3% στο 0,8%). Εξακολουθούμε να αμφιβάλλουμε κατά πόσο θα καταφέρει η βρετανική οικονομία να αποφύγει την τεχνική ύφεση στο τέλος του έτους».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας είχε καταστήσει απολύτως σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια δανεισμού, ένας τομέας όπου σαφώς διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για να μην αναφέρουμε τους ομολόγους του της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας. Πριν από έναν χρόνο η ιδέα ότι η ΤτΑ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υιοθετήσει εκ νέου την ποσοτική χαλάρωση φάνταζε τόσο απίθανη ώστε ένας οικονομολόγος είχε υποσχεθεί ότι θα τραβούσε βίντεο τον εαυτό του να τρώει το παπούτσι του και ότι στη συνέχεια θα το «ανέβαζε» στο YouTube αν η επόμενη κίνηση της ΤτΑ ήταν μείωση του επιτοκίου δανεισμού, όπως και τελικά έκανε.
Έντυπη