Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού όλο και περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Βουλγαρίας
Η βουλγαρική πόλη Ρέζοβο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Οι κάτοικοι της μικρής πόλης εκφράζουν φόβους για κύματα προσφύγων από την Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα ακυρώσει την συμφωνία με την ΕΕ στο προσφυγικό. Ανήσυχες για μαζικά κύματα προσφύγων είναι ωστόσο και οι βουλγαρικές αρχές. Για το λόγο αυτό σκοπεύουν να επεκτείνουν τον συνοριακό φράχτη μήκους 30 χλμ και ύψους 3,5 μέτρων στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, στα συνολικά 240 χλμ της συνοριακής γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες . Παράλληλα η Σόφια επιδιώκει να διασφαλίσει τα νότια σύνορα προς την Ελλάδα με ένα φράχτη 484 χιλιομέτρων, μιας και οι βουλγαρικές αρχές ανησυχούν μήπως μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ οι πρόσφυγες προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά μέσω Βουλγαρίας στην ΕΕ.
Όμως την ίδια στιγμή η Σόφια επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και λόγω της τουρκικής μειονότητας στη χώρα. «Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι μόνο να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς της Βουλγαρία», δηλώνει ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συζήτησε το ζήτημα τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ. Λίγο αργότερα ανακοίνωνε ότι η Βουλγαρία θα λάβει επιπλέον 6 εκ. ευρώ βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Παράλληλα η Frontex θα συμβάλλει, με επιπλέον προσωπικό, οχήματα και ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, στις προσπάθειες των βουλγαρικών αρχών να αντιμετωπίσουν τους διακινητές.
Απαραίτητες ελληνοβουλγαρικές περιπολίες συνοριοφυλάκων
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τίχομιρ Μπετσλόφ η προστασία των βουλγαρικών συνόρων έχει βελτιωθεί. Ωστόσο καθημερινά οι διακινητές βοηθούν δεκάδες πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα προς την Σερβία. Πρόσφατα ο βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωνε ότι κάθε μέρα συλλαμβάνονται από συνοριοφύλακες 150 με 200 πρόσφυγες, οι οποίοι επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στην ατζέντα του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, ο οποίος στις 24 Αυγούστου συναντάται στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής συνοριοφυλακής Βάλερι Γκριγκόροφ δηλώνει στην DW ότι οι διακινητές στα βουλγαροσερβικά σύνορα είναι εξαιρετικά οργανωμένοι, μιας και όπως λέει «μέσα σε 72 ώρες μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα στα σύνορα προς την Σερβία». Ο Γκριγκόροφ θεωρεί απαραίτητες ακόμα και κοινές ελληνοβουλγαρικές περιπολίες συνοριοφυλάκων για να ελεγχθεί αποτελεσματικά η δύσβατη συνοριακή περιοχή μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα κάνει λόγο για φαινόμενα διαφθοράς μέσα στους κόλπους της βουλγαρικής αστυνομίας: «Υπάρχει μια σχέση συνεργασίας μεταξύ διακινητών, αστυνομίας και συνοριοφυλακής, με ανοχή των αρμοδίων», τονίζει ο βούλγαρος πρώην επικεφαλής των συνοριοφυλάκων. Αν δεν καταστραφούν αυτά τα δίκτυα, δεν θα καταστεί δυνατό ένα καθοριστικό πλήγμα κατά των διακινητών και το Ρέζοβο θα γίνεται όλο και συχνότερα ενδιάμεσος σταθμός προσφύγων στον δρόμο για την Ευρώπη, είναι πεπεισμένος ο Βάλερι Γκριγκόροφ.
Πηγή: Deutsche Welle