τριμήνου. Στη μηνιαία έκθεσή της για το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, η Τράπεζα της Γαλλίας επισημαίνει πως η εμπιστοσύνη στον βιομηχανικό τομέα ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο, αν και το οικονομικό αίσθημα στην κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε περαιτέρω κατά μία μονάδα.
Εχει προηγηθεί η στασιμότητα στην οποία περιήλθε η γαλλική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω αναιμικών καταναλωτικών δαπανών και πτώσης των επενδύσεων, που διέψευσαν τον ισχυρισμό του Γάλλου προέδρου ότι ενισχύεται η οικονομία της Γαλλίας. Στο μεταξύ, μεσολάβησε η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. που, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Προϋπολογισμού, Κριστιάν Εκερτ, αναμένεται να αφαιρέσει 0,1% έως 0,2% από την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας. Η γαλλική οικονομία εξέπληξε θετικά το πρώτο τρίμηνο του έτους όταν υπερέβη τις προβλέψεις για ανάπτυξη, με το γαλλικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,6%. Παρά τη στασιμότητα που ακολούθησε στη συνέχεια, η γαλλική κυβέρνηση διατηρεί τον στόχο της για ανάπτυξη 1,5% τόσο για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος. Πρόκειται για στόχο εξαιρετικά αισιόδοξο αν συγκριθεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που προβλέπει πως η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας δεν θα υπερβεί το 0,9% φέτος και το 1% το επόμενο έτος. Εξάλλου, και η Τράπεζα της Γαλλίας έχει αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 1,4%.
Δεδομένου, άλλωστε, ότι σε αυτούς έχουν βασισθεί οι υπολογισμοί της Γαλλίας για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, οι υπεραισιόδοξοι στόχοι έχουν προσελκύσει τα βέλη του Γενικού Λογιστηρίου του γαλλικού κράτους που τους έχει χαρακτηρίσει «εξωπραγματικούς». «Χρησιμοποιώντας ένα πολύ πιο συνετό υποθετικό σενάριο για την ανάπτυξη, καταλαβαίνουμε πως θα χρειαστούμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο σχέδιο για να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 0,4% μέχρι το 2019», τόνισε προσφάτως ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου, Ντιντιέ Μιγκό. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας παραμένει στο 3,6%, σαφώς πάνω από τον στόχο του 3% αλλά και πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που βρίσκεται στο 2,1%. Αν η Γαλλία δεν μπορέσει να επιτύχει τους στόχους για το έλλειμμα του 2016 και του 2017, θα ενταθούν εκ νέου οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να μειώσει τις δαπάνες.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας παραμένει στο 3,6%, σαφώς πάνω από τον στόχο του 3% αλλά και πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που βρίσκεται στο 2,1%.
Σε ευοίωνες εκτιμήσεις για τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης προέβη χθες η Τράπεζα της Γαλλίας, καθώς εκτιμά πως το γαλλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,3% στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου μετά τη στασιμότητα του προηγούμενου