Ηταν περιπετειώδης η εβδομάδα που πέρασε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών
τραπεζικών στις 29 Ιουλίου προκάλεσε νέα έντονη πτώση των τραπεζικών μετοχών στην αρχή της εβδομάδας. Πολλοί αναλυτές κατηγόρησαν, δικαιολογημένα, τις ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρές, διότι δεν περιέλαβαν στο δυσμενές σενάριο που χρησιμοποίησαν για να αξιολογήσουν τις δυνάμεις κάθε τράπεζας παραμέτρους όπως τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού ή η επίδραση που θα έχει το Brexit.
Η αλήθεια είναι ότι τα στρες τεστ αποκάλυψαν μια σύνθετη εικόνα. Γενικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά μέσον όρο στο 9,2%. Από την άλλη πλευρά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές τράπεζες που παραμένουν αδύναμες. Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 Banks υποχώρησε αθροιστικά κατά 5% τη Δευτέρα και την Τρίτη, για να ανακάμψει στη συνέχεια της εβδομάδας περιορίζοντας τις μεγάλες απώλειες. Ανεξάρτητα από τις καθημερινές διακυμάνσεις της αγοράς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να λειτουργούν σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, παράγοντες που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μεσοπρόθεσμα, όπως και η απειλή για «κούρεμα» των πιστωτών τράπεζας που θα χρειαστεί κρατική διάσωση, ανησυχία που έχει πλήξει ιδιαίτερα τις ιταλικές τράπεζες. Τα στρες τεστ απέτυχαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ήταν το συμπέρασμα που κυριάρχησε στη διάρκεια της εβδομάδας.
Από την άλλη πλευρά οι ίδιοι αναλυτές που θεώρησαν όχι αρκετά αυστηρά τα στρες τεστ, συμπέραναν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και είναι σε θέση να αντέξουν μια νέα ύφεση. Στην πραγματικότητα συμβαίνουν και τα δύο, απλώς δεν είναι όλες οι τράπεζες τόσο ισχυρές. Συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους 180 δισ. ευρώ από το 2014, άρα ισχύει το γενικό συμπέρασμα. Προφανώς και δεν ισχύει όμως στην περίπτωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, η οποία και ήταν η μοναδική που βρέθηκε με αρνητικά κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο. Σε επισφαλή θέση βρίσκονται και τράπεζες όπως η Deutsche Bank, με βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων 7,8% στο δυσμενές σενάριο, η UniCredit με δείκτη 7,1%, η Barclays με δείκτη 7,3%, η Raiffeisen με δείκτη 6,1%. Γιατί τελικά δεν πείστηκαν οι επενδυτές;
«Η αγορά συμπεραίνει ότι ακόμη και με αυτά τα σχετικά καλά αποτελέσματα για τις περισσότερες τράπεζες, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η περίπτωση να χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου», λέει στο Bloomberg η κ. Νούρια Αλβαρεζ, τραπεζική αναλύτρια στη Renta 4 Banco στη Μαδρίτη. «Οι τράπεζες μπορεί να καλύπτουν το όριο κεφαλαιακής επάρκειας σήμερα, όμως για πόσο καιρό θα μπορέσουν να αντέξουν υπό αυτές τις συνθήκες», λέει η κ. Αλβαρεζ, συνοψίζοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών. Τελικά τα στρες τεστ έδειξαν πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μη χρεοκοπήσουν, αλλά όχι αρκετά ισχυρές ώστε να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και να αποφέρουν κέρδη στους μετόχους τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη