ανάγκες και ασφαλώς να περιοριστεί η συνεχής άνοδος των τιμών, που ήδη έχει αρχίσει να ωθεί αρκετούς πολίτες εκτός Λονδίνου, καθώς αδυνατούν να αποκτήσουν ακίνητο, ή αυτό που μπορούν να αγοράσουν είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με την Aston Mead, μεσιτικό γραφείο που ειδικεύεται στην αγορά γης, ο στόχος των 200.000 νέων κατοικιών ετησίως, τον οποίο έχει θέσει η διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί για το ζήτημα, είναι μικρότερος των αναγκών και μάλιστα ακόμα και αυτός δεν στάθηκε ικανός να καλυφθεί το 2015.
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, το 2015 ολοκληρώθηκαν μόλις 160.000 νέες κατοικίες, ενώ υπενθυμίζουν ότι η τελευταία φορά που κατασκευάστηκαν πάνω από 200.000 κατοικίες σε ένα έτος στη χώρα, ήταν ακριβώς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Μεγ. Βρετανία βρισκόταν σε φάση ανοικοδόμησης. Επομένως, όπως τονίζει η Aston Mead, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζεται το ζήτημα, ώστε να γίνει εφικτή η κατασκευή κατοικιών με πολύ υψηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι σήμερα. Είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση και η ταχύτερη απελευθέρωση γαιών θα αποδειχθούν καθοριστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι λίγο πιο τολμηροί όταν επιλέγουν τα σημεία που θα ανεγείρουν τα νέα τους ακίνητα, καθώς ακόμα και εγκαταλελειμμένα σημεία μπορούν να αποκτήσουν σημαντικές υπεραξίες, απλώς και μόνο με την κατασκευή νέων κατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέριξ του Λονδίνου βρίσκονται περίπου 5,14 εκατ. στρέμματα γης, από τα οποία ακόμα και αν χτιζόταν ένα ελάχιστο ποσοστό, θα επαρκούσε για να καλύψει όλη τη ζήτηση στη βρετανική πρωτεύουσα. Μόνο στο Λονδίνο, οι αρχές διαθέτουν επαρκή γη για την ανέγερση 130.000 νέων κατοικιών.
Έντυπη