Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Σε διαρκείς μετακινήσεις για λόγους ασφαλείας υποχρεώνονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το
πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», μετά τη διαρροή της μεταφοράς τους από την Καβάλα στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής, στο Ολυμπιακό Χωριό, πραγματοποιήθηκε εκ νέου μεταφορά τους σε διάφορα σημεία. Ακόμη, πέρασαν τουλάχιστον δύο φορές από τη γνωστή μονάδα της ΕΥΠ με κωδικό «4351», στα βόρεια προάστια (σ.σ.: χώρος παλαιού στρατοπέδου), όπου μίλησαν με έμπειρους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, για να διακριβωθεί πριν από την εξέταση -σε πρώτο βαθμό- των αιτήσεων ασύλου αν πρόκειται για πολιτικούς «φυγάδες» ή πραξικοπηματίες.
Κατά τις ίδιες πηγές, για την προστασία τους έχει επιστρατευθεί η «αφρόκρεμα» των στελεχών των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. η οποία δέχθηκε σοβαρό πλήγμα μετά την τελευταία ακτιβιστική ενέργεια της ομάδας «Ρουβίκωνας» στην τουρκική πρεσβεία, δίπλα από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.
Η ΕΥΠ προσπαθεί να διασταυρώσει νεότερα στοιχεία τόσο για τους οκτώ Τούρκους όσο και για άλλους, που ενδεχομένως έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα κατά μόνας ή μέσα σε καραβάνια προσφύγων. Το ενδιαφέρον της Υπηρεσίας εστιάζεται σε τρεις κατηγορίες: α) Κούρδους διωκόμενους από το νέο καθεστώς, β) στρατιωτικούς στασιαστές και γ) Τούρκους πράκτορες που έχουν σταλεί στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της Αγκυρας για να «χαρτογραφήσουν» την κατάσταση στα hot spots και να εντοπίσουν όσους στασιαστές διέφυγαν. Τις δύο τελευταίες περιπτώσεις τις εξετάζουν πολύ σοβαρά μετά τις τελευταίες συλλήψεις στην Ψέριμο.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», έχει ενεργοποιηθεί και ο Τούρκος πρέσβης, Κερίμ Ουράς, ο οποίος υπηρετεί στην Αθήνα από το 2011 έχοντας μακρά θητεία στο Ισραήλ, το Ιράκ, το Ιράν και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Ο 53χρονος είναι εκ των διπλωματών με υψηλή στρατιωτική εκπαίδευση και ακραίες -πολλές φορές- πολιτικές διατυπώσεις, όπως συνέβη προ ημερών, όταν ευθέως ζήτησε την έκδοση των οκτώ συμπατριωτών του και μία ημέρα μετά αναγκάστηκε να ανακαλέσει. Μάλιστα στη διάρκεια της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε «θωρακίσει» το Μαξίμου με ειδικά τεχνολογικά μέσα για την αποφυγή των υποκλοπών, «δείχνοντας» προς την πλευρά της πρεσβείας της Αγκυρας, η οποία βρίσκεται διαγωνίως απέναντι, στα 50 μέτρα.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣΣε σχέση με το ημερήσιο δελτίο προσφυγικών ροών της 15ης Ιουλίου (57.098 άτομα εκείνη την ημέρα), ο αριθμός των προσφύγων στους καταυλισμούς έχει αυξηθεί κατά περίπου 600 άτομα. Ανήμερα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, στη Λέσβο πέρασαν 476 μετανάστες, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, ενώ έχουν ανοίξει εκ νέου τα δίκτυα διακίνησης των λαθρεμπόρων. «Κρυφά περάσματα» υπάρχουν στη Μαρμαρίδα, στο Νότιο Αιγαίο, όπου η τουρκική Στρατοχωροφυλακή έχει πυκνώσει τις περιπόλους της, στη Λέρο, στη Χίο, η οποία πρόσφατα υπέστη μεγάλα πλήγματα από την πύρινη λαίλαπα, και στη Λέσβο. Η ΕΥΠ έχει ενημερώσει σχετικώς τις ελληνικές και τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις για το ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών έρχεται στην Ελλάδα μέσω της Λέσβου, κυρίως λόγω των αθρόων συλλήψεων αξιωματικών της Αστυνομίας και του Λιμενικού που έχουν πραγματοποιηθεί από τις τουρκικές Αρχές.Σημειώνεται ότι κανείς εκ των διαμενόντων σήμερα στους καταυλισμούς δεν μπορεί να προωθηθεί στη γείτονα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επομένως, δεν ισχύουν ούτε οι συμβατικές υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Ε.Ε. ούτε η εφαρμογή των διεθνών Συνθηκών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι… συζητήσεις στη μονάδα «4351»
Δεν είναι η πρώτη φορά που αιτούντες πολιτικό άσυλο περνούν από τον έλεγχο της ΕΥΠ στο πρώην στρατόπεδο «4351», με την επωνυμία «Περιφερειακή Μονάδα Υποστήριξης». Κατά καιρούς, πολλοί αλλοδαποί (σ.σ.: Κούρδοι, Σύροι και Ασιάτες) έχουν περάσει από εκεί για «φιλικές συζητήσεις» με άγνωστη κατάληξη. Η πιο γνωστή περίπτωση αφορά την ανάκριση ενός Πακιστανού, τον Αύγουστο του 2005, υπόπτου για συμμετοχή στις πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες του Λονδίνου, που είχαν τελεστεί έναν μήνα νωρίτερα. Ο συγκεκριμένος αφέθηκε ελεύθερος, όμως ακολούθησαν άλλες προσαγωγές, γνωστές ως «απαγωγές Πακιστανών». Ξεσηκώθηκε σάλος και παρενέβη η Δικαιοσύνη. Στην εισαγγελική έρευνα που έγινε δεν μπορούσε να κληθεί ο πράκτορας Νίκολας Τζον Αντριου Λάγκμαν, ο οποίος λέγεται ότι ήταν προϊστάμενος του βρετανικού κλιμακίου της μυστικής υπηρεσίας MΙ6 στην Αθήνα. Και αυτό γιατί οι εισαγγελείς «σκόνταψαν» στη διπλωματική ασυλία που αυτός απολάμβανε.
Οπως χαρακτηριστικά έλεγε ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο κ. Λάγκμαν «δεν κλήθηκε να καταθέσει, δεν μπορούσε να κληθεί». Για τον λόγο αυτόν απορρίφθηκε ως νόμω αβάσιμη η έγκληση σε βάρος του. Πάντως, ένας από τους απαχθέντες Πακιστανούς είχε αναγνωρίσει το πρόσωπο του Λάγκμαν από φωτογραφία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρηθεί όταν ξέσπασε το θέμα των απαγωγών. Από την εισαγγελική έρευνα δεν διαπιστώθηκε ότι κατά τις απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Ιωάννινα, συμμετείχαν Βρετανοί ή άλλης υπηκοότητας πράκτορες. Πέντε χρόνια αργότερα, οι κατηγορούμενοι πράκτορες της ΕΥΠ και αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής απηλλάγησαν στα δικαστήρια για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους υπόπτους.