παρεχομένων υπηρεσιών τους είναι απαγορευτική για πολλές από αυτές, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, έχουν τεθεί προϋποθέσεις που οδηγούν σε αποκλεισμό από το πρόγραμμα, περίπου, 2.000 μικρών ξενοδοχείων, καθώς και τη συντριπτική πλειονότητα των 40.000 ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Ειδικότερα, έχει τεθεί ως όρος για ένταξη στο πρόγραμμα η απασχόληση στην επιχείρηση ενός υπαλλήλου επί έξι μήνες. Πάνω σε αυτό ο κ. Ρέτσος σημειώνει ότι σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων στις οποίες απευθύνεται το εν λόγω πρόγραμμα είναι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων ο χρόνος λειτουργίας των οποίων δεν ξεπερνά στην καλύτερη των περιπτώσεων τους πέντε μήνες. Επιπροσθέτως, για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε χειμερινούς προορισμούς ο χρόνος λειτουργίας είναι ακόμα μικρότερος. Κατά τον κ. Ρέτσο, ακόμα και αν στις εν λόγω επιχειρήσεις πέραν των μελών της οικογένειας απασχολείται κάποιος εργαζόμενος και πάλι η προϋπόθεση δεν πληρούται λόγω της διάρκειας της απασχόλησης και επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Ενα δεύτερο σημείο που επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ αφορά στο ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ως όρος ότι ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον συνολικό κύκλο εργασιών του έτους 2015 ή το ποσόν των 150.000 ευρώ αν ο κύκλος εργασιών είναι μεγαλύτερος από τα 150.000 ευρώ και δεν μπορεί να είναι κατώτερος των 15.000 ευρώ. Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι το μέγιστο ύψος του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά μικρό για την εκτέλεση ενός ποιοτικού και ολοκληρωμένου έργου ανακαίνισης, ενώ επιπλέον έχει προσδιορισθεί στο ήμισυ του αντίστοιχου ποσού που προβλεπόταν στο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013. Επίσης, δεν συμφωνεί με τη σύνδεση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και ιδίως αυτόν του έτους 2015 κατά τον οποίο επιβλήθηκαν τα capital controls και επόμενο ήταν οι τζίροι των περισσότερων επιχειρήσεων να μειωθούν.
Ο κ. Ρέτσος προτείνει να γίνει τροποποίηση, η οποία να προβλέπει ότι ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός μπορεί από τη μία να φθάσει στο ποσόν των 300.000 ευρώ που υπήρχε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και από την άλλη να αποσυνδεθεί από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Παράλληλα, συμπληρώνει ότι πρέπει να αξιολογείται χωριστά με βάση το περιεχόμενο του κάθε επενδυτικού σχεδίου και αν αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος κύκλος εργασιών που παρουσίασε η επιχείρηση κατά την τελευταία 3ετία.
Έντυπη