Εργαζόμενοι ελληνικής ΜΚΟ που εργάζονται στο κέντρο κράτησης της Μόριας, επιχείρησαν να προσηλυτίσουν κάποιους από τους μουσουλμάνους
πρόσφυγες, οι οποίοι κρατούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, εργαζόμενοι της ΜΚΟ διένειμαν αιτήσεις αλλαγής θρησκεύματος μέσα σε φυλλάδια με αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο στα αραβικά, σε ανθρώπους που κρατούνται στην Μόρια της Λέσβου.
Τα φυλλάδια καλούν τους αιτούντες άσυλο να υπογράψουν μια δήλωση που αναφέρει τα εξής: «Γνωρίζω ότι είμαι αμαρτωλός…και ζητώ από τον Ιησού να συγχωρήσει τις αμαρτίες μου και να μου χαρίσει αιώνια ζωή. Η επιθυμία μου είναι να λατρεύω και να υπακούω το Λόγο του.»
Οι μουσουλμάνοι που έλαβαν τα φυλλάδια είπαν πως βρίσκουν αυτή την απόπειρα άστοχη και χωρίς ευαισθησία.
Το φυλλάδιο που διανεμήθηκε από τους εργαζομένους της ΜΚΟ – Πηγή φωτογραφίας Guardian
«Είναι μεγάλο ζήτημα επειδή πολλοί άνθρωποι είναι μουσουλμάνοι κι έχουν πρόβλημα να αλλάξουν την θρησκεία τους», δήλωσε ένας κρατούμενος από τη Δαμασκό στην βρετανική εφημερίδα.
Ένας άλλος Σύρος δήλωσε, «αγαπάμε όλες τις θρησκείες, όμως αν είσαι χριστιανός και σου δώσω το Κοράνι, πως θα νιώσεις;»
Οι κρατούμενοι ισχυρίστηκαν ότι τα φυλλάδια διανεμήθηκαν από τουλάχιστον δύο αντιπροσώπους της Euro Relief, μιας ελληνικής ΜΚΟ που αυτή τη στιγμή επιτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου για την βοήθεια των προσφύγων στη Μόρια, έπειτα από την αποχώρηση των άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για τους πρόσφυγες.
Την συνολική εποπτεία έχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι ΜΚΟ έχουν την διαχείριση της καθημερινότητας.
Η Euro Relief δήλωσε πως αποδοκιμάζει την διανομή τέτοιων φυλλαδίων, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν αποκλείει να αποτελεί πρωτοβουλία μεμονωμένων προσώπων.
Ο διευθυντής της ΜΚΟ, Στέφανος Σαμιωτάκης, δήλωσε στον Guardian: «Έχω ήδη αναλάβει δράση, ώστε οι εθελοντές μας να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα πρέπει να διανέμουν κανενός είδους φυλλάδιο. Ο κώδικας δεοντολογίας μας λέει σαφώς ότι αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αν κάποιος το κάνει ως οργανισμός θα λάβουμε πειθαρχικά μέτρα».