που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.
Οπως σημειώνει, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα επόμενα σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα είναι:
1. Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του ελληνικού Δημοσίου.
2. Η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού συστήματος.
3. Η παροχή χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης σε (υπερχρεωμένα) νοικοκυριά και ελευθέρους επαγγελματίες.
4. Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές.
5. Η εισαγωγή διατάξεων που θα διασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.
Η ΤτΕ σε έκθεση που δημοσίευσε προειδοποίησε για την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς, όπως τόνισε, αν χαθεί και άλλος χρόνος, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα είναι σοβαρές καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητα επιστροφής της χώρας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιδείνωση
Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η ποιότητα χαρτοφυλακίου των τραπεζών επιδεινώθηκε περαιτέρω και το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε στο 45,1% έναντι 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 και 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Επιπλέον η ΤτΕ προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2016. Οπως επισημαίνεται, «οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε περικοπές μισθών, στην αύξηση της ανεργίας, στην αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης και σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και στην αποδυνάμωση της ικανότητας αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Ο πιστωτικός κίνδυνος, επισημαίνεται στην έκθεση, αποτελεί «τη σημαντικότερη πηγή αστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα παροχής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία».
Έντυπη