Ραχόι δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τη συναίνεση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσες για κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή έστω την ανοχή των Σοσιαλιστών.
Μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Φίλιππο, ο Σάντσες προέτρεψε τον Ραχόι να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της δίμηνης διορίας σχηματισμού κυβέρνησης. Αν το δίμηνο παρέλθει χωρίς να έχει αναδειχθεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι συγκεντρώνει οριακή πλειοψηφία, εφόσον αποσπάσει την ψήφο ή την ανοχή των κεντρώων Ciudadanos, καθώς και συντηρητικών κομμάτων από την Καταλωνία και τη Χώρα των Βάσκων. Με αυτό τον τρόπο εξελέγη πρόεδρος της Βουλής η βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Ανα Παστόρ. Ωστόσο, ο Ραχόι θα επιθυμούσε έναν πιο σταθερό συνασπισμό, με άνετη πλειοψηφία, γι’ αυτό και εξακολουθεί να πιέζει τον Σάντσες, του οποίου το κόμμα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.
«Το ψήφισμα της ομοσπονδιακής επιτροπής του (Σοσιαλιστικού) κόμματος ήταν σαφές, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτόν που θέλουμε να διώξουμε», δήλωσε ο Σάντσες. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλίμα στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών για ανοχή προς τον Ραχόι», έγραψε η El Pais.
«Δύο πλειοψηφίες»
Ο Σάντσες σημείωσε χθες ότι από τις εκλογές της 26ης Ιουνίου προέκυψαν «δύο πλειοψηφίες». «Μία συντηρητική, με το Λαϊκό Κόμμα, τους Ciudadanos και εθνικιστικά κόμματα και μια άλλη πλειοψηφία που θέλει να αλλάξει τις πολιτικές του Μαριάνο Ραχόι». Αυτή η δεύτερη θα προϋπέθετε τη συνεργασία των Σοσιαλιστών με το αριστερό Podemos, κάτι που συναντά διαφωνίες στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών, καθώς και το σπάσιμο του ταμπού της συνεργασίας με κόμματα που επιθυμούν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
Μετά τη συνάντηση του Σάντσες με τον επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν βλέπει διάθεση προσέγγισης από την πλευρά των Σοσιαλιστών, επιβεβαιώνοντας το πολλαπλό αδιέξοδο. Μερίδα Σοσιαλιστών προσδοκά ότι θα βρεθεί τελικά έδαφος συνεννόησης με το Λαϊκό Κόμμα, ενδεχομένως κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. «Αν το Λαϊκό Κόμμα θέλει τις ψήφους μας, θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποιες προτάσεις μας για ζητήματα που θέλουμε οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό», δήλωσε χθες πηγή από το εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Εμμεση βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση προσέφερε στον Μαριάνο Ραχόι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρεμβαίνοντας ο ίδιος στην Κομισιόν, προκειμένου να μην επιβληθεί πρόστιμο στην Ισπανία για την παραβίαση των κανόνων υπερβολικού ελλείμματος. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι ο Σόιμπλε παρενέβη στη συνάντηση των 14 επιτρόπων του Λαϊκού Κόμματος, πριν από την ψηφοφορία για την επιβολή προστίμων, δηλώνοντας ότι η γερμανική θέση είναι εναντίον των προστίμων. «Ενώπιον του Τύπου, οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν τεχνικά και ηθικά επιχειρήματα», ανέφερε η El Pais. «Αλλά τα τηλεφωνήματα του Σόιμπλε ήταν άσκηση πολιτικών υπολογισμών. Ο Σόιμπλε και ο Γιούνκερ θέλησαν να βοηθήσουν έναν από τους δικούς τους να παραμείνει στην εξουσία».
Έντυπη