κατάρρευσης της λιανεμπορικής αλυσίδας στενεύουν ασφυκτικά. Αν και αρκετές πλευρές, που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, εκπέμπουν μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει κατάληξη σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης έως την ερχόμενη Πέμπτη, οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα. Πέραν της προφανούς ανάγκης να μην οδηγηθεί στον «ξαφνικό θάνατο» η αλυσίδα, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες ανέργους και οφειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη πολλών άλλων μικρών επιχειρήσεων-προμηθευτών της, πιέσεις για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης ασκούνται και από την κυβέρνηση, αλλά και από τον κίνδυνο εμπλοκής της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το ποσό με το οποίο καλούνται να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την πώληση του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ. Η κίνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται υψηλού ρίσκου, δεδομένου, μάλιστα ότι στις αρχές του έτους οι τράπεζες αποφάσισαν τη δανειοδότηση του Μαρινόπουλου με άλλα 140 εκατ. ευρώ. «Κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει την “τρύπα” που υπάρχει. Πριν από έξι μήνες βάλαμε όλες οι τράπεζες 140 εκατ. ευρώ και τώρα μας ζητούν άλλα 360 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες μας ζητούν να δώσουμε 500 εκατ. ευρώ για ένα σούπερ μάρκετ το οποίο εκ του χαρακτήρα του είναι επιχείρηση που εισπράττει μετρητά», επισημαίνουν χαρακτηριστικά τραπεζικοί κύκλοι. Πέραν των εύλογων επιφυλάξεων χρηματοδότησης του εν λόγω εγχειρήματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των τραπεζών για το ύψος του spread που θα καθορίσει το τελικό επιτόκιο δανεισμού, με τη διαφορά μεταξύ των τραπεζών να κυμαίνεται μεταξύ 1,5% έως 2,5%.
Σημαντικό μέρος του δανείου αυτού θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τον καινούργιο ιδιοκτήτη του Μαρινόπουλου για την πληρωμή αξιόλογου μέρους των οφειλών προς τους προμηθευτές, προκειμένου άλλωστε οι τελευταίοι να δεχθούν και το συζητούμενο «κούρεμα». Το σενάριο διάσωσης προβλέπει διαγραφή χρεών που θα κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ 40% και 50%, δεν θα είναι όμως οριζόντιο, υπό την έννοια ότι με κάθε προμηθευτή θα γίνει εξατομικευμένος διακανονισμός.
Ο Μαρινόπουλος συζητεί τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος όχι μέσω της καταβολής ρευστού, αλλά μέσω της χορήγησης εμπράγματων εγγυήσεων, ήτοι τις μετοχές της εταιρείας σε άλλες επιχειρήσεις, καθώς και ακίνητη περιουσία. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια να συμβάλει στη βιωσιμότητα της εταιρείας στο μεσοδιάστημα. Σε αυτή τη φάση, πάντως, η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προβλέπει εκ των προτέρων κλείσιμο κάποιων σημείων πώλησης. Η συζήτηση γίνεται στη βάση της ανάληψης του ελέγχου του συνόλου της αλυσίδας από τον Σκλαβενίτη και οι αποφάσεις για τα σημεία πώλησης θα ληφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη σε δεύτερο χρόνο. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις του Μαρινόπουλου και με τον γαλλικό όμιλο Carrefour, οι οφειλές προς τον οποίο προσεγγίζουν τα 171 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο δεύτερος να συναινέσει στη συμφωνία εξυγίανσης του πρώτου. Σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση, οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά θεωρείται πιθανή η θετική για την έκβαση της συμφωνίας κατάληξή τους.
Εάν, πάντως, υπάρξει συμφωνία εξυγίανσης άμεσης επικύρωσης βάσει του άρθρου 106Β, αυτή θα κατατεθεί στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο, ίσως και την 21η Σεπτεμβρίου, οπότε έχει προγραμματισθεί η εκδίκαση της κύριας αίτησης υπαγωγής του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99. Σημειώνεται ότι η κατάθεση συμφωνίας βάσει του άρθρου 106Β προβλέπει ότι ήδη αυτή θα έχει τη συναίνεση από πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών.
Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τη συμμετοχή στη συμφωνία του καναδικού fund Fairfax διαψεύδονται, πάντως, από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην υπόθεση και αποδίδονται περισσότερο σε «ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης». H εμπλοκή της Fairfax, εάν υπάρξει, θα αφορά πιθανώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, την απόκτηση ακινήτων του Μαρινόπουλου από την Grivalia Properties (όπου η Fairfax είναι μέτοχος πλειοψηφίας) και την εκμίσθωσή τους στον Σκλαβενίτη.
Έντυπη