Ισχυρές πιέσεις σημειώνονται στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με τιςιταλικές τράπεζες να μην είναι οι μόνες που βρίσκονται στο επίκεντρο. Το σύνολο κλάδου κινείται με βαριές απώλειες από το πρωί μετά την προειδοποίηση
που ανακοίνωσε η Commerzbank ότι η κεφαλαιακή της έχει αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα οι μετοχές της σημειώσουν βουτιά 6,7% λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης και κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μετά το sell-off που ακολούθησε η απόφαση για το Brexit.
Οι μετοχές της Monte dei Paschi υποχώρησαν έως και 8,7%, με αποτέλεσμα την εκ νέου αναστολή διαπραγμάτευσής της, ενώ αυτή τη ώρα οι απώλειες έχουν περιοριστεί. Η Monte έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 87% τους τελευταίους 12 μήνες και η σημερινή ανανεωμένη πτώση έρχεται λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΒΑ την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης δέχονται επίσης ισχυρές πιέσεις με την Deutsche Bank να υποχωρεί κοντά στο 5%, την Unicredit – την μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας – να βρίσκεται στο -4,4%, την Mediobanca στο -4,2%, την γαλλική Societe Generale στο -2,5% και την BNP Paribas στο -2,1%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την Credit Suisse, το 25% των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης που συμμετέχουν στα stress tests θα εμφανίσουν έλλειμμα κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο με τις Commerzbankκαι Deutsche Bank να αναμένεται να αποτελέσουν αρνητικές εκπλήξεις μαζί με τις ιταλικές τράπεζες.
Η Commerzbank ανακοίνωσε ότι ο κεφαλαιακός της δείκτης υποχώρησε από τον υψηλότερο όγκο των assets σταθμισμένου ρίσκου, λόγω των ρυθμιστικών αλλαγών, της αύξησης των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων εξαιτίας των πολύ χαμηλών επιτοκίων και της διεύρυνσης των spreads των ιταλικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τoυς αναλυτές της BNP Paribas, Geoffroy de Pellegars και Miguel Hernandez, “η ανακοίνωση της Commerzbank έχει μια ευρύτερη σημαντικότητα. Τα κέρδη της τράπεζας είναι υπό πίεση και οι εποπτικές προσαρμογές (προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό έλλειμμα, κλπ) εμποδίζουν τις τράπεζες από τη βελτίωση τον δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας επίσης: η μέση αύξηση του δείκτη CET1 των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν κοντά στο μηδέν το πρώτο τρίμηνο, παρόλο οι περισσότερες τράπεζες δημοσίευσαν κέρδη και όχι ζημιές. Η τάση αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί και στο β’ τρίμηνο”.