Την περίφημη κατασκήνωση «No Borders Camp 2016», που απασχόλησε έντονα πολίτες, πανεπιστημιακή κοινότητα και πολιτικούς, φαίνεται ότι δεν την έστησαν τελικά μόνοι τους μια χούφτα «εξεγερμένοι». Γιατί για να παραβιαστεί ο πανεπιστημιακός χώρος και να στηθεί εκεί αυτή η γιγαντιαία «επιχείρηση αντίστασης» κάποιοι πληρώθηκαν. Οι επιχειρηματίες που ναύλωσαν τα λεωφορεία, αυτοί που μετέφεραν τον εξοπλισμό…
Σίγουρα με αυτούς – πληρώθηκαν άλλωστε για μια δουλειά που μπορούσαν να κάνουν οπουδήποτε – δεν απασχολείται η Αστυνομία, η οποία και άφησε ανενόχλητους τους αντιεξουσιαστές κατασκηνωτές να σπάσουν την πόρτα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για να κάνουν κατάληψη και να ηλεκτροδοτήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Και αυτό παρότι οι πρυτανικές αρχές και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσαν αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, υπουργεία και το γραφείο του Πρωθυπουργού πριν από την έναρξη της κατασκήνωσης και ζήτησαν τη βοήθειά τους. Η δε Εισαγγελία της πόλης ζήτησε τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περίπτωση φθορών. Οι φθορές διαπιστώθηκαν. Η αυτόφωρη διαδικασία ποτέ δεν ακολουθήθηκε.
Εκτιμήσεις για «ελεγχόμενες καταστάσεις» και αποφυγή εντάσεων μοιάζει να είχαν και οι αστυνομικές αρχές. Την Τετάρτη ωστόσο «εξόρμησαν» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βανδαλίζοντας δύο αστικά λεωφορεία και το πρωί της Πέμπτης μια ομάδα από τους καταληψίες βγήκε και «επισκέφθηκε» το δημαρχείο της πόλης αφήνοντας το αποτύπωμα της καταστροφής καθ’ οδόν για την Ειδομένη: μπογιές, συνθήματα, αναποδογυρισμένα έπιπλα σε μια υπηρεσία του δήμου.
Σε αυτό το κλίμα το μήνυμα που, όπως λένε οι πληροφορίες του «Βήματος», δόθηκε από την κυβέρνηση (διά των αρμόδιων υπουργών της) στη διοίκηση του Ιδρύματος ήταν ένα: ηρεμία, μην κάνετε τίποτε… Στο θέμα παρενέβη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατήγγειλε ότι «η ανομία επεκτείνεται και οι αρμόδιοι υπουργοί αδιαφορούν προκλητικά» και ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «στήνεται ένα πανηγύρι ακραίων στοιχείων με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης».
Καταλήψεις και βία
Την ίδια περίοδο ομάδες του αναρχικού χώρου που βρήκαν στην πρόσφατη προσφυγική κρίση «πεδίον δόξης λαμπρό» κατέλαβαν το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων και επί τρίμηνο «φιλοξενούσαν» πρόσφυγες σε πανεπιστημιακό χώρο. Σε μια περιοχή ωστόσο δίπλα στο «γκέτο» των Εξαρχείων, η διοίκηση του Ιδρύματος προσπαθούσε να λύσει το θέμα… αναίμακτα αλλά η Πολιτεία ήταν απούσα. Η κατάληψη τελείωσε όταν οι ομάδες αυτές το αποφάσισαν.
Τελευταία, ομάδες νεαρών εφορμούν τις πρώτες πρωινές ώρες, ύστερα από εκδηλώσεις πλησίον ή και μέσα στους χώρους του Πολυτεχνείου, και παραδίδουν στις φλόγες τρόλεϊ, λεωφορεία, οχήματα πολιτών, βρίσκοντας έτσι έναν τρόπο «διασκέδασης» τα Σαββατοκύριακα και παίζοντας «κρυφτούλι» με τα ΜΑΤ.
Ξυλοδαρμοί, καταλήψεις, βία. Η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας ζει σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας, με την Αστυνομία ξεκάθαρα απούσα και την κυβέρνηση να συνιστά… ηρεμία.
Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή συνάντηση αντιεξουσιαστικών ομάδων που επέλεξαν το ΑΠΘ για την κατασκήνωσή τους, χωρίς φυσικά να πάρουν καμία άδεια από τη διοίκησή του, η οποία αντέδρασε έντονα ζητώντας προστασία από την Πολιτεία.
«Πώς είναι δυνατόν να μπουν τόσα τουριστικά λεωφορεία μέσα στο Αριστοτέλειο και ενώ είχαμε ζητήσει προστασία του χώρου να μην τους σταματήσει κανένας;» αναρωτιόταν τις προηγούμενες ημέρες καθηγητής του ΑΠΘ που μίλησε στο «Βήμα». «Η Αστυνομία δεν ασχολήθηκε καθόλου. Είναι προφανές ότι θεωρούσε, αφήνοντας τους αναρχικούς μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, πως προστάτευε την υπόλοιπη πόλη» ανέφερε ο ίδιος απογοητευμένος.
Μετά τη δημόσια παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφού «η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται τις αθλιότητες που συντελούνται στο ΑΠΘ», όπως επισήμανε, απηύθυνε σειρά ερωτημάτων την Παρασκευή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, όπως, μεταξύ άλλων, «εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα για εντολή του υπουργού να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις, εάν εγκρίνει μια τέτοια εντολή και εάν θεωρεί ότι, μετά από όλα αυτά, γεννούνται ποινικές ευθύνες».
Παράλληλα, επανήλθε για άλλη μία φορά η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με νέα παραγγελία, καταλογίζοντας στην Αστυνομία «ανεπίτρεπτη ολιγωρία», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε μήνυση για τους βανδαλισμούς στο δημαρχείο.
Διεκδικούμενοι χώροι
Για το ΟΠΑ τα προβλήματα έχουν πρόσφατα αυξηθεί, καθώς ήδη το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των μικροπωλητών έξω από το κτίριό του, οι οποίοι «προστατεύονται» από ομάδες αγνώστων οι οποίες μπαίνουν μέσα στους χώρους του για να πετάξουν βόμβες μολότοφ όσες φορές τους καταδιώκει η Αστυνομία. Η προστασία από την Πολιτεία είναι το «βουβό» αίτημα της Συγκλήτου του πανεπιστημίου, η οποία επιδιώκει για μία ακόμη φορά να προχωρήσει σε ανακατασκευή του κτιρίου Βανκούβερ, που βρίσκεται εδώ και μία δεκαετία στα χέρια ομάδων καταληψιών.
Αυτό είναι βέβαια μόνο η αρχή, καθώς όταν η διοίκηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακατασκευή του «Βανκούβερ Απαρτμάν», τα μέλη της άρχισαν άμεσα να δέχονται απειλές από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου «να μην αγγίξουν» το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη. Τις ίδιες δέχθηκε και η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.
Προσωπικές επιθέσεις
«Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, αλλά και επειδή δεν νοείται πανεπιστημιακός χώρος στον οποίο να παρεμποδίζεται η πρόσβαση της πανεπιστημιακής κοινότητας σε αυτόν, η Σύγκλητος καλεί την ομάδα ή τις ομάδες που έχουν καταλάβει το εν λόγω κτίριο να αποχωρήσουν από αυτό, ώστε να προχωρήσει το έργο της ανακατασκευής του και να καταστεί ένας λειτουργικός ακαδημαϊκός χώρος Παιδείας προς όφελος των φοιτητών μας» αναφέρεται στο κείμενο που εξέδωσε η Σύγκλητος του Ιδρύματος.
Αξιοσημείωτη πάντως είναι η παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη με θέμα τα Εξάρχεια. «Ο τρόπος λειτουργίας του πανεπιστημιακού ασύλου επιδεινώνει την κατάσταση με το εμπόριο ναρκωτικών και τη δημόσια χρήση στον πεζόδρομο της Μασσαλίας. Και ο εκφυλισμός της πραγματικής σημασίας του ασύλου μετατρέπει το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου σε ορμητήριο βίας» είπε προκαλώντας μάλιστα αντιδράσεις με την αναφορά του αυτή. Ο κ. Καμίνης αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της παραβατικότητας στην περιοχή και την είσοδος του κοινού εγκλήματος, σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να αποδεχθεί άβατα στην Αθήνα. Ούτε ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν λιγότερα δικαιώματα από όποιον άλλον. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους».
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΘ
«Λυπάμαι και απορώ πώς κάποιοι, χρησιμοποιώντας βία, επικαλούνται ταυτόχρονα ότι υπερασπίζονται τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Λυπάμαι και απορώ, γιατί μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την πόλη και τη χώρα μας, την ίδια χώρα που ο λαός της έδωσε και συνεχίζει να δίνει αγώνα συμπαράστασης και ανακούφισης στο πλευρό των προσφύγων».
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης)
«Παρακολουθούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος βανδαλισμού για τον οποίο είχαμε προειδοποιήσει εμείς και όλοι οι φορείς την κυβέρνηση που έδειξε μνημειώδη απραξία. Νομίζει ότι λεφτά υπάρχουν για να κάνουν κάποιοι το κέφι τους και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν για τις ζημιές».
Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι