Η διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος είναι μια διαδικασία που μοιάζει με κουβάρι. Φαίνεται όμως ότι αυτό αρχίζει να ξετυλίγεται, κρίνοντας από την «έφοδο» που πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές στο σπίτι του πρώην στελέχους
Η σχετική αποκάλυψη των Financial Times προκάλεσε πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Γεγονός απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Χρήστος Σκλαβούνης διετέλεσε πρόεδρος του ΤΧΣ επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ σήμερα είναι συντάκτης του προγράμματος της Ν.Δ.
Το ιστορικό της «λίστας»
Η ελβετική τράπεζα UBS μπήκε στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτικών μηχανισμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2005, όταν το κορυφαίο στέλεχός της, Μπράντλι Μπίρκενφελντ, παραιτήθηκε από τη θέση του και παρείχε σημαντικά στοιχεία στις αμερικανικές αρχές σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν φοροφυγάδες για να αποκρύψουν ή να νομιμοποιήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Επειτα από σχετικές έρευνες, η UBS πλήρωσε το 2009 πρόστιμο στις ΗΠΑ ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων και παρέδωσε στις Αρχές σχετικά στοιχεία.
Το δεύτερο πλήγμα στη φήμη της UBS καταφέρθηκε το 2012, όταν οι Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγόρασαν έναν ψηφιακό δίσκο με στοιχεία «ύποπτων» μεγαλοκαταθετών στην ελβετική τράπεζα. Η UBS πλήρωσε τελικά στο γερμανικό κρατίδιο πρόστιμο 300 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ εκείνο με τη σειρά του ξεκίνησε τις διαδικασίες για να μεταβιβάσει χρήσιμα στοιχεία στη Γαλλία και την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, την εποχή που η περίφημη λίστα Μπόργιανς παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές, ξέσπασε άγρια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς είχε έρθει στο φως επιστολή του υπουργού Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου, με την οποία προσφερόταν να παραδώσει τα «καυτά» στοιχεία στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012.
Ομως ο τότε ένοικος του Μαξίμου, μέσω συνεργατών του, φερόταν να είχε αρνηθεί να παραλάβει τα στοιχεία.
Ο ρόλος του Σκλαβούνη
Οι οικονομικοί εισαγγελείς ανέλαβαν «δράση» λίγες ημέρες αφότου τους παραδόθηκαν τα στοιχεία από την κυβέρνηση. Οι έρευνες, όπως είναι φυσικό, δεν αφορούσαν μόνο τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα, αρκετοί εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν περάσει από τα αρμόδια δικαστικά γραφεία.
Οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν να αναζητούν και το «νήμα» της όλης διαδικασίας μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να τεθούν στο στόχαστρό τους τα διευθυντικά στελέχη της UBS στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και ο πρώην διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής της UBS, Χρήστος Σκλαβούνης.
Οπως αποκάλυψαν οι Financial Times, οι ελληνικές αρχές κατάσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους από την οικία του Χρήστου Σκλαβούνη, σε μια προσπάθεια να βρουν περαιτέρω στοιχεία για τη διαδρομή των χρηματικών ποσών, αλλά και για τον ρόλο του πρώην μεγαλοστελέχους της UBS.
Πώς έφτασαν όμως οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί στον Χρήστο Σκλαβούνη και άλλα στελέχη της ελληνικής UBS; Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης πραγματοποίησαν προ εβδομάδων ταξίδι-αστραπή στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ για να συναντήσουν τον Μπράντλι Μπίρκενφελντ στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.
Ο Μπίρκενφελντ φέρεται να προχώρησε σε πολύωρη κατάθεση, καθώς στο παρελθόν έχει περιγράψει στους Financial Times το πώς οι ιθύνοντες της UBS ενθάρρυναν πελάτες τους στην Ελλάδα να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων και υπηρεσιών μυστικότητας της τράπεζας, ώστε να μεταφέρουν τα χρήματά τους στον ασφαλή «προορισμό» της Ελβετίας. Τέτοια μέσα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία εταιρειών-βιτρίνων, αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.
Ελληνες δικαστικοί εκτιμούν πάντως ότι μέσω της συνεργασίας τους με συναδέλφους τους στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά και από τη συλλογή στοιχείων από τις δραστηριότητες των ελβετικών τραπεζών, είναι πολύ πιθανό να προκύψει η δυνατότητα η Αθήνα να διεκδικήσει πολύ υψηλές αποζημιώσεις, ύψους έως και δύο δισ. ευρώ, για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές.
Ο «εκλεκτός» τραπεζίτης
Ο Χρήστος Σκλαβούνης, με θητεία στα παραρτήματα της UBS στη Βρετανία, την Ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα, διορίστηκε τον Μάιο του 2013 στη θέση του προέδρου του ΤΧΣ ύστερα από σχετική πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Παρέμεινε στη θέση του, για την οποία φερόταν να λαμβάνει ετήσιο μισθό 100.000 ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2015, όταν και παραιτήθηκε έπειτα από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
Tον περασμένο Φεβρουάριο, λίγες ημέρες μετά τον πολιτικό σάλο που ξέσπασε για την άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να παραλάβει τα στοιχεία για τη UBS, ο Χρήστος Σκλαβούνης εντάχθηκε οργανικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ορίστηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
Η αντιπαράθεση
Οπως ήταν φυσικό, ξέσπασε σφοδρή πολιτική κόντρα ανάμεσα σε Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. είναι το κόμμα των offshore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό.
Για «αθλιότητες» μίλησε η Ν.Δ., λέγοντας ότι «για διαπλοκή, αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα, συμμετοχή σε εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα και offshore, ας ρωτήσει τον καναλάρχη–υπουργό κ. Παππά, τους κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και βέβαια το όργανό τους, την “Αυγή”».
«Η Ν.Δ. καλύπτει και τον κ. Σκλαβούνη» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ο Μητσοτάκης της Siemens και της ΚΗΡΥΞ Α.Ε. πρέπει να περιστοιχίζεται από τους αντίστοιχους συνεργάτες». «Η λάσπη του ΣΥΡΙΖΑ κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του» απάντησε η Συγγρού. «Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σκλαβούνης, οικογένεια Μητσοτάκη, Χριστοφοράκος: αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε» ανταπάντησε η Κουμουνδούρου.
Απάντηση Σκλαβούνη
Επιβεβαίωσε ο Χρήστος Σκλαβούνης με δήλωσή του την έρευνα που ασκήθηκε στην οικία του, διευκρινίζοντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου. Επισήμανε ότι η θητεία του στην UBS «αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking» καθώς και ότι στο ΤΧΣ ενήργησε με «μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».
Δήλωσε ότι είναι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο, καθώς και ότι δεν του έχει ασκηθεί «καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί». «Επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή» συμπλήρωσε και κατέληξε ότι δεν ανέχεται την «οποιαδήποτε σπίλωση και κατάσυκοφάντησή» του από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται.