Το συγκεκριμένο απόσπασμα έχουν συντάξει από κοινού ο καθηγητής του Πανεπιστημίου
Μακεδονία Ηλίας Κουσκουβέλης, όσο και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλαος Ραπτόπουλος.
H Έκθεση, σύμφωνα με το onalert, έχει στόχο την επισκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και γενικότερα στον περίγυρο της χώρας κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2016. Μελετά, αφενός, τις εξελίξεις στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, και αφετέρου, τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα Βαλκάνια.
Οι εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας κατά την εξεταζόμενη περίοδο είναι απόρροια των πολιτικών που εφάρμοσε η ισλαμική ηγεσία της χώρας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015. Η επιδίωξη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στα πολιτικά πράγματα του τόπου, μεταφράστηκε σε αυξημένη παρεμβατικότητα στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, κάτι που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Οι πιεστικές κρατικές πολιτικές κατά του κουρδικού στοιχείου είχαν ως αποτέλεσμα οι κουρδικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας επιτείνοντας την κατάσταση ανασφάλειας. Η κατάσταση επιβαρύνεται με την ανεξέλεγκτη δράση των μαχητών του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο προβαίνει επίσης σε αυτοκτονικές επιθέσεις σε σημαντικά σημεία της χώρας. Οι καταπιεστικές πολιτικές του Προέδρου, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ελευθερία λόγου και έκφρασης. Οι πιέσεις κατά των Μ.Μ.Ε. και των δημοσιογράφων δεν πέρασαν απαρατήρητες διεθνώς, η οποία τηρεί μια επικριτική στάση απέναντι στον Ερντογάν.
Στη σελίδα 16 η έκθεση κάνει καθαρά λόγο για επικείμενο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, είχε μάλιστα κάνει σχετικό tweet ήδη από το τέλος του περασμένου Μαρτίου