Την κατάλληλη στρατηγική προκειμένου να ξορκίσει οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
αναζητά ο Mark Carney, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).
Ο ίδιος όμως έχει προϋπηρεσία στην αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Το 2008, την περίοδο που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, εκείνος ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά. Η άμεση αντίδραση που είχε τότε προκειμένου να αποτρέψει μια βαθύτερη ύφεση και μια μεγαλύτερη αναταραχή, έσωσε την τράπεζα από τα χειρότερα. Μια ανάλογη στρατηγική σκέφτεται να ακολουθήσει και την περίοδο αυτή, σχολιάζει το Bloomberg η οποία είναι πιθανό να συζητηθεί στην επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αυτή την εβδομάδα με βασικό ερώτημα αν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια.
«Ως διοικητής της Τράπεζας του Καναδά τότε, μείωσε δραματικά τα επιτόκια πριν χρεοκοπήσει η Lehman. Είχε προβλέψει τι θα συμβεί, γνώριζε ότι βρισκόταν προ των πυλών ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ένα πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που τότε εκτιμούσαν οι αγορές. Την ίδια στρατηγική, αυτή της χαλάρωσης είναι πιθανό αν ακολουθήσει και τώρα», εξηγεί ο James Rossiter, οικονομολόγος στην TD Securities του Λονδίνου και πρώην υπάλληλος σε βρετανικές και καναδικές κεντρικές τράπεζες.
Σήμερα, Τετάρτη που είναι και η ημέρα που αναλαμβάνει επίσημα η Τερέζα Μέι τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου ως νέα πρωθυπουργός, οι φορείς χάραξης πολιτικής της BοE θα αποφασίσουν για το αν θα πρέπει να μειωθεί το βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2009.
Ο Mark Carney συναντήθηκε ήδη με την Πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon, σύμφωνα με το BBC, ενώ αναμένεται να συνομιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου σε ιστορικό χαμηλό, στο 0,25%.
Ο Mark Carney είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του λίγο μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία πως θα απαιτηθεί περισσότερη νομισματική χαλάρωση αυτό το καλοκαίρι. Έτσι το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η χαλάρωση θα αποφασιστεί στη σημερινή συνεδρίαση ή στην επόμενη στις 4 Αυγούστου.