Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Ελληνικό, όπου, παρά τις υποσχέσεις, ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών δεν έχει μεταφερθεί σε άλλες δομές.
Η πολύμηνη παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε δομές, πολλές φορές ακατάλληλες για φιλοξενία, εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους, όπως προκύπτει από τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στα hotspots, με τελευταία τα γεγονότα στη Λέρο.
Πάντως, χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, διευκρίνισε ότι για τη διαχείριση της κατάστασης στη Λέρο την ευθύνη έχουν οι ελληνικές αρχές, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την Επιτροπή για τα προβλήματα στο hotspot του νησιού.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει την Ελλάδα με οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια για τη λειτουργία των hotspots και εργάζεται με τις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση των συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας χώρων για τις ευάλωτες ομάδες και ιδίως για τους ασυνόδευτους ανήλικους εκτός των hotspots, και της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας», κατέληξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Στη Χίο συνελήφθησαν με κλεμμένα αντικείμενα χθες τρεις μετανάστες, ένας Σύρος, ένας Μαροκινός και ένας Αλγερινός, οι οποίοι είχαν εισβάλει σε κατάστημα της παραλίας προκαλώντας μεγάλες φθορές.
Στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται η ροή μεταναστών, αν και βέβαια οι αφίξεις είναι «ελάχιστες» σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 10 Ιουλίου έχουν φτάσει 160.460 άτομα, εκ των οποίων τα 1.738 έχουν μπει από τα χερσαία σύνορα. Μεταξύ 26 Ιουνίου και 2 Ιουλίου έφτασαν στην Ελλάδα 621 άτομα, ενώ το διάστημα μεταξύ 3 και 10 Ιουλίου αφίχθησαν 258 άτομα. Συνολικά τις πρώτες δέκα (10) ημέρες του Ιουλίου (1/7 έως 10/7) καταγράφηκαν στην Ελλάδα 345 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Ελληνικό, όπου παρά τις υποσχέσεις ο πληθυσμός δεν έχει μεταφερθεί σε άλλες δομές. Την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής για τις συνθήκες που επικρατούν στο Ελληνικό, όπου παραμένουν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ζήτησε χθες ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Ζητεί συγκεκριμένα από την περιφέρεια να σταματήσει να τηρεί παθητικό ρόλο και να ασκήσει τις αρμοδιότητές της στο Ελληνικό, «με στόχο τον άμεσο τερματισμό των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Ο κ. Σγουρός εκφράζει επίσης την απορία του για την κυβερνητική αδράνεια στο συγκεκριμένο θέμα. «Είναι αναιτιολόγητο από πλευράς κυβέρνησης να μη βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, ιδίως από τη στιγμή που η προσφυγική κρίση και η πίεση προς την Ελλάδα δείχνει προσωρινά τουλάχιστον να αποκλιμακώνεται», τονίζει. Διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο Ελληνικό αλλά και για την ιδιωτικοποίησή του, ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε χθες στο δημαρχείο της Αργυρούπολης.