απεργιακού κλοιού, οι μνηστήρες ζητούν περιορισμό του προσωπικού σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Και αυτό τη στιγμή που όλες ανεξαιρέτως οι διοικήσεις των δύο εταιρειών κάνουν λόγο εδώ και μια πενταετία σχεδόν για σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, που υποσκάπτουν το έργο τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και της εταιρείας συντήρησης.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απασχολεί 679 εργαζομένους και το κόστος μισθοδοσίας της διαμορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ, όταν η εταιρεία έχει συνολικά έσοδα 125 εκατ. Στην ΕΕΣΣΤΥ, των 631 ατόμων, τα έξοδα προσωπικού είναι 16,7 εκατ., με συνολικά έσοδα 24 εκατ. ευρώ. Πέραν της συντήρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΕΣΣΤΥ έχει θέσει ως στόχο την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του μετρό της Αθήνας και άλλων σιδηροδρομικών εταιρειών από τα Βαλκάνια, έργο το οποίο δεν μπορεί να αναλάβει μόνο με το υφιστάμενο προσωπικό.
Στις 6 Ιουλίου λήγει η πέμπτη κατά σειρά προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και για τις δύο εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές ζήτησαν επιπλέον χρόνο (η προθεσμία έληγε στις 22 Ιουνίου), προκειμένου να εξετάσουν τα στοιχεία που έλαβαν και να διαμορφώσουν την οριστική τους προσφορά. Ωστόσο, φαίνεται ότι ουδείς εκ των πιθανών επενδυτών είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις εξελίξεις γύρω από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (αποκλεισμός Ειδομένης), ενώ ζητούν περιορισμό προσωπικού. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν τις μετατάξεις υπαλλήλων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Με δεδομένο ότι η αποτίμηση θέλει τις δύο υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες (ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ) να μην ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη να μην είναι βιώσιμη, σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή, το ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας, δεν αναμένεται να είναι σημαντικό.
Οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των στάσεων εργασίας, θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι σήμερα και την Πέμπτη από τις 5 – 8 π.μ., από τη 1 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα. Για τις 6 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία.
Έντυπη