Μόνο 30-40 εκατ ευρώ έχει χρησιμοποιήσει η Ελλάδα από το λεγόμενο “πακέτο Juncker” των χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις, όταν ανά την ΕΕ έχουν ήδη διατεθεί χρηματοδοτήσεις αξίας 100 δισ, ευρώ (επί συνόλου 315 δισ. ευρώ περίπου). Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ απεύθυναν κάλεσμα στους ιδιώτες να έρθουν στην ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ακόμη και στα γραφεία στην Αθήνα, προκειμένου να κινητοποιηθεί το όχημα που ουσιαστικά αποτελεί τη βασική δεξαμενή παροχής δανείων από την ΕΕ.
“Θα εντυπωσιαστούν όποιοι έρθουν με το πόσο απλή είναι η διαδικασία” ανέφεραν κοινοτικές πηγές. Εξήγησαν ότι “είμαστε εδώ όχι να διανείμουμε λεφτά αλλά να χρηματοδοτήσουμε επενδυτικά σχέδια”.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο “θα επεκταθεί και μετά το 2018” και ότι “δυστυχώς στην Ελλάδα έχουν διανεμηθεί ψίχουλα, μόνο 30-40 εκατ ευρώ”. Και τούτο “γιατί στην Ελλάδα έχουμε εθιστεί στην λογική του ΕΣΠΑ που είναι επιδοματική” επισήμαναν.
“Αν δεν καταστεί σαφές, θα έχουμε περισσότερα λόγια παρά έργα…” ανέφεραν οι ίδιες πηγές…
Εξήγησαν ότι το σχέδιο Juncker είναι εντελώς διαφορετικό, είναι μόνο για την νέα οικονομία. Και προϋποθέτει ρίσκο, δηλαδή συμμετοχή στην επένδυση, κάποιου είδους επιχειρηματικό ρίσκο που απορροφά και η συμμετοχή της Ευρώπης.
Επισήμαναν ότι από τα λίγα σχέδια που έχουν εγκριθεί, αφορούν στην έρευνα παραδοσιακών προϊόντων από εταιρεία τροφίμων.
Για την δομή του πακέτου επισήμαναν ότι το 90% των χρηματοδοτήσεων οδεύουν σε επενδύσεις εντός της ΕΕ, κυρίως σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.
Εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις και αυτό σημαίνει ότι κάθε κράτος στοχεύει στο να επενδύσει όσο πιο πολλά μπορεί. Το “όχημα” είναι η ΕΤΕπ, η οποία έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσει έργα στην Ελλάδα αξίας 12 δισ. ευρώ.