ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας κατά τη δύσκολη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου για τα εργασιακά. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει παράλληλα την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την ενίσχυση του ρόλου του ΟΜΕΔ (διαιτησία), ενώ κατηγορηματική θα είναι η άρνησή της σε οποιαδήποτε απαίτηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αναλύοντας τους άξονες της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την καυτή ατζέντα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να θέσουν επιπλέον απαιτήσεις, υποστήριξε όμως ότι βάσει του 3ου μνημονίου, που δεσμεύει την κυβέρνηση, τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί και θα συζητηθούν παράλληλα με αυτά που θέτει η ελληνική πλευρά είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 και η επανεξέταση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.
Αν και αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση το φθινοπώρου θα είναι ιδιαίτερα σκληρή «γιατί ο ένας από τους συνομιλητές μας –το ΔΝΤ– είναι ο κατ’ εξοχήν σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού, άρα κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος των απόψεων που θέλουν μια πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας», ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η στρατηγική για τα εργασιακά θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε και στο συνταξιοδοτικό: «Να απομονώσουμε, δηλαδή, τον ακραίο παίκτη, που είναι το ΔΝΤ».
Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, έχει τεθεί από το 3ο μνημόνιο, και ειδικά το θέμα της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων τίθεται και από την πλειονότητα των κοινωνικών εταίρων, όπως καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των άτυπων συναντήσεων που είχαν τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με εργοδοτικές οργανώσεις, συνδικάτα και οργανισμούς.
Ειδικά για το θέμα της εφαρμογής του νέου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως προβλέπεται από το δεύτερο μνημόνιο και τους νόμους που ακολούθησαν, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ο ελληνικός στόχος για καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, η ισχύουσα διάταξη θα εφαρμοστεί μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που πλέον δεν είναι το τέλος του 2016 αλλά τα μέσα του 2018.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όμως κεντρικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι όχι τόσο το ποιος θα εγκρίνει τις απολύσεις αλλά να μη χειροτερέψει το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων, καθώς είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει να αυξηθεί από 5% σε 10%.
Οσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός δήλωσε πως δεν θα είχε πρόβλημα ακόμη κι αν έμενε ως έχει, ενώ δεν απέκλεισε «βελτιώσεις», για παράδειγμα στη λήψη αποφάσεων για απεργία με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, χωρίς να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, όπως άλλωστε έκανε και για το θέμα της χρηματοδότησης των συνδικάτων.
Έντυπη