Με κομμένη την ανάσα περιμένουν στο Υπ. Εργασίας την τελική απόφαση τουΕυρω-δικαστηρίου σε σχέση με το αν η απόφαση του ελληνικού Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) στο οποίο προΐσταται ο γενικός γραμματέας του Υπ. Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ το 2013 είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή
Την ίδια στιγμή κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως η κυβέρνηση λέει ” όχι” στην αύξηση του ελάχιστου ποσοστού ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% (των εργαζομένων μίας επιχείρησης), αλλά λέει “ναι” στη μεταφορά της δικαιοδοσίας (από πλευράς κράτους) σε ένα τοπικό δημόσιο φορέα σχετιζόμενο με την απασχόληση.
Παράλληλα, χθες και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συναντήσεις της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων με ελληνικούς κοινωνικούς φορείς, το Υπ. Εργασίας διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κατάργηση των τριετιών αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης (Σεπτέμβριος 2016). Παρέμβαση πάντως χθες για το νέο Εργασιακό έκανε και ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους σε “διάλογο”.
Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν πως “όλα” σε σχέση με τις επερχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων ” θα κριθούν από αυτή την απόφαση” του Ευρω-δικαστήριου σε σχέση με την υπόθεση της ΑΓΕΤ, δηλαδή από το αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κάνει ή όχι αποδεκτή την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για ομαδικές απολύσεις δεν πρέπει να υπόκεινται σε διοικητική (σ.σ. κρατική έγκριση), ούτε πρέπει να έχουν σαν τεκμήριο την κατάσταση της οικονομίας, αλλά της ίδιας της επιχειρήσεις η οποία κρίνει αναγκαία μία τέτοια κίνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Υπ. Εργασίας:
* διατίθεται να συζητήσει την “αποκέντρωση” των διαδικασιών απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις σε μία επιχείρηση
* διατίθεται να συζητήσει την “αποκέντρωση” των διαδικασιών απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις σε μία επιχείρηση
* σε καμία περίπτωση δεν συζητά την αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού απολύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά φέρεται να είναι ανοιχτή να εξετάσει το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα μας το μοντέλο το οποίο ισχύει στις συντριπτικά περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το οποίο το “τοπικό γραφείο εργασίας”, δηλαδή ένας δημόσιος φορέας ανάλογος με τον τοπικό ΟΑΕΔ ή το τοπικό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας γνωμοδοτεί συμβουλευτικά ή αποφασιστικά για μία ομαδική απόλυση.
Ωστόσο η ίδια πλευρά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικής απόλυσης για μία επιχείρηση με 100 έως 300 εργαζομένους από το 5% που ισχύει σήμερα στο 10% το οποίο ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες –μέλη της ΕΕ και το οποίο συνάδει με την ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία.