Ηδη από τις πρώτες συζητήσεις που γίνονται με μεγάλες επιχειρήσεις, ενόψει της προοπτικής ένταξης του προβληματικού χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ στην κοινή εταιρεία που θα συστήσουν Alpha Bank – Eurobank με το επενδυτικό fund KKR, κάποιοι μέτοχοι εμφανίζονται πρόθυμοι να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη. Η πρόθεση μένει να επαληθευθεί, αλλά αυτό που είναι πλέον βέβαιο είναι ότι, ενόψει της μεταβίβασης των
δανείων στην πλατφόρμα της Pillarstone, τα ψέματα τελειώνουν και το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο. Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και παρά το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των ομίλων, τα δάνεια των οποίων θα δοθούν για διαχείριση στην κοινή εταιρεία που θα συσταθεί, οι πληροφορίες φωτογραφίζουν μεταξύ των πρώτων τις ιχθυοκαλλιέργειες, τις προβληματικές χαλυβουργικές μονάδες αλλά και εταιρείες από τον κλάδο των τροφίμων. Και έπεται συνέχεια…
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο του 1,2 δισ. ευρώ που θα δοθεί προς διαχείριση στην Pillarstone περιλαμβάνονται περίπου δέκα επιχειρήσεις και οι πρώτες κρούσεις με τους υφιστάμενους μετόχους έχουν ήδη γίνει. Στόχος είναι όχι μόνον η αναδιάρθρωση των χρεών τους αλλά και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των εν λόγω ομίλων, που θα κρίνει, τελικά, ποιες από αυτές είναι βιώσιμες και ποιες θα κλείσουν οριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό fund θα συνεισφέρει περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ζεστό χρήμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του σχετικού χαρτοφυλακίου και της επανόδου αυτών των επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία.
Η συμμετοχή της EBRD, ενός φορέα με κανόνες σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δεν είναι καθόλου τυχαία. Με κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ η τράπεζα θα είναι όχι μόνο χρηματοδότης αλλά και το άγρυπνο μάτι της τήρησης των κανόνων, στον βαθμό που η διαδικασία δεν χωρεί ούτε παλινωδίες και αμφισβητήσεις, αλλά ούτε και αστοχίες!
H μεθοδολογία
Από την πλευρά των δύο τραπεζών, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η ένταξη των επιχειρήσεων θα γίνεται σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η πρώτη επιλογή έχει ήδη γίνει, ανεβάζει το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις με τους υφιστάμενους μετόχους των εταιρειών. Το εγχείρημα που για πρώτη φορά προωθείται με αποφασιστικότητα θα αποτελέσει και crash test για το μοντέλο που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στα θέματα αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.
Η διαδικασία προβλέπει την αποτίμηση των εταιρειών, την εκπόνηση του business plan και, φυσικά, την υλοποίησή του. Οσο για τη συμφωνία με τους μετόχους, είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη. «Μπροστά στο φρέσκο χρήμα που θα δοθεί κανείς δεν θα μείνει ασυγκίνητος και η διαπραγμάτευση δεν θα είναι δύσκολη», εκτιμά αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος. Η παρουσία της KKR διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, χωρίς τις εκπτώσεις που υποχρεώνονται να κάνουν οι τράπεζες, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Πολύ περισσότερο εξασφαλίζει την πρόσληψη των στελεχών και της διοικητικής ομάδας που θα το υλοποιήσει, και η οποία μπορεί να είναι από το εξωτερικό ή όχι.
Από τη στάση που θα κρατήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα εξαρτηθεί ως έναν βαθμό και το μοντέλο που θα επιλεγεί, αλλά σε καμία περίπτωση τα προσκόμματα που ενδεχομένως να υπάρξουν δεν θα ματαιώσουν το εγχείρημα. Προς το παρόν η στάση τους διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση. Αλλοι δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν, καθώς για πρώτη φορά το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας βρίσκει χρηματοδότη, άλλοι εμφανίζονται διστακτικοί βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις και άλλοι θα χρειαστεί να δώσουν τα κλειδιά στο χέρι. Δεν λείπουν και εκείνοι που για πρώτη φορά εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν τη συμμετοχή τους στην απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο καιρός έχει γυρίσματα…