Στο μεταξύ, στο προαναφερόμενο ποσό δεν υπολογίζονται οι ζημιές από προϊόντα εξαγωγής που δεν παραδόθηκαν στην ώρα τους, ούτε από άλλα που αλλοιώθηκαν, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος από πελάτες που χάνονται, αφού δεν υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών για να προχωρήσει η παραγωγή.
Στη σημερινή (Πέμπτη) σύσκεψή τους, που έγινε με πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού και Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, οι παραγωγικοί φορείς και οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισαν να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Ζήτησαν επίσης διευκόλυνση των μελών των επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων για την υποβολή αγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν από τις απεργίες των λιμενεργατών στον ΟΛΘ και την κατάθεση αιτήματος για άμεση παράσταση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Τέλος του προηγούμενου μήνα είχαμε αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και μόλις χθες μας απάντησε το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρου Δρίτσα, χωρίς να αναφέρει τίποτα για την ταμπακιέρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής των Τουριστικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες δεν έχει διακινηθεί ούτε ένας τόνος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω της κατάστασης στην Ειδομένη, αλλά και της απεργίας των λιμενεργατών στον ΟΛΘ».
Σημείωσε δε ότι στο διάστημα από τις 25 Μαϊου μέχρι και σήμερα, η απεργία των λιμενεργατών που αντιτίθενται στην παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιώτη, έχει ζημιώσει το λιμάνι με ποσό άνω του 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ «το μέγιστο πρόβλημα είναι ότι το φορτίο επιβαρύνεται με σταλείες των πλοίων που κατά μέσο όρο για τις μέχρι σήμερα ημέρες ανέρχεται στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ περίπου».
Σύμφωνα με τον κ. Καμπάκη, «η ζημία, υπολογίζεται ως τώρα σε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, από τις αυξημένες σταλείες πλοίων και εμπορευμάτων, από τους επιπλέον ναύλους αφού τα φορτία βγαίνουν στο Πειραιά και έρχονται οδικώς, αλλά και για τους ναύλους φορτίων που φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη».
Μάλιστα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, ανέφεραν ότι η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε εποχή capital controls, καθώς οι αγοραπωλησίες των φορτίων γίνονται με προπληρωμές.
Επιπλέον, επιχειρήσεις που έχουν έλλειψη πρώτων υλών, δίνουν αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό τους για να μην αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις, όπως επισήμαναν περισσότεροι από ένας που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το πρόβλημα διογκώθηκε γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, στη κυβέρνηση, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η απεργία και υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «μας διαβεβαίωναν για συμβιβαστική λύση. Εμείς δεν είμαστε εχθροί με τους εργαζομένους. Θεωρούμε πάντως ότι τα αιτήματά τους είναι προσχηματικά. Βασικό τους αίτημα είναι η μη πώληση του λιμανιού, κάτι όμως που είναι αποφασισμένο και δρομολογημένο».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι με την πρακτική τους οι λιμενεργάτες απαξιώνουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ενόψει της παραχώρησης που θα γίνει «μάλλον επηρεάζεται και η τιμή που θα πετύχει η χώρα μας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Εκτελωνιστών, Γιώργος Κοσμίδης, επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι στο διάστημα των απεργιακών κινητοποιήσεων οι εκτελωνιστές έχουν απολέσει το 100% του αντικειμένου τους, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή δεν προχώρησε στις ενδεδειγμένες κινήσεις για τη λύση της απεργίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζημίας των επιχειρήσεων από τις απεργίες των λιμενεργατών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκίλης, αναφέροντας ότι «επιχείρηση της Χαλκιδικής, που έφερε 18 containers από την Πειραιά, αναγκαστικά, επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1.000 ευρώ ανά container, ενώ από παραγγελίες που δεν εκτελέσθηκαν είχε διαφυγόντα κέρδη 350.000 ευρώ».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα: ΣΕΒΕ, ΣΒΒΕ, ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ, Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εκτελωνιστών, Επιμελητήριο Κιλκίς και Σερρών και Χαλκιδικής, ενώ συμμετείχε για ενημέρωση και ο αντιπρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Κώστας Μέλλιος.