Τέλος τα παιχνίδια του ISIS με τις πετρελαιοπηγές στην επαρχία της Χόμς έβαλε ο Συριακός Στρατός.
Με τη συνδρομή των ρωσικών αεροσκαφών, που προχώρησαν σε ένα αεροπορικό σφυροκόπημα των τζιχαντιστών κατάφεραν να τις θέσουν υπό τον έλεγχο τους.
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο την
Σύμφωνα με τον Συριακό Στρατό, ανακτήθηκε ο έλεγχος των πετρελαιοπηγών του Αράκ, μία περιοχή κοντά στην πόλη της Παλμύρας που μέχρι πρόσφατα είχε ο ISIS και το σημαντικότερο είχε τη δυνατότητα να διακινεί καύσιμα πουλώντας τα χρηματοδοτώντας τον πόλεμο στη Συρία. Το που κατέληγαν τα καύσιμα αυτό είναι γνωστό. Στην Τουρκία.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της Ρωσίας. Να κόψει τους διαύλους ISIS και Τουρκίας. Το πέτυχε προκαλώντας τις αντιδράσεις της Άγκυρας και τώρα πλέον οι Σύριοι παίρνουν πίσω και τις πετρελαιοπηγές.
Υπό την κάλυψη του πυροβολικού και τους βομβαρδισμούς από αέρος τα κυβερνητικά στρατεύματα επιτέθηκαν στις θέσεις των τζιχαντιστών ανατολικά της Παλμύρας και κατέλαβαν τις πετρελαιοπηγές. Στη μάχη σκοτώθηκαν 25 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Επόμενος στόχος του στρατού στην περιοχή είναι η κατάληψη της περιοχής Αλ Σουχνάχ, που βρίσκεται ανατολικά των πετρελαιοπηγών. Χθες, ο γενικός κυβερνήτης της επαρχίας Χομς, Ταλάλ Αλ Μπαράζι, δήλωσε ότι η επαρχία σύντομα θα ανακηρυχθεί «καθαρή» από τρομοκράτες, μετά και τις πρόσφατες νίκες του στρατού.
«Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του προωθήθηκαν σημαντικά στον δρόμο που συνδέει την Παλμύρα με την Αλ Σουχνάχ στα ανατολικά της Παλμύρας και η απελευθέρωση της Αλ Σουχνάχ θα σημάνει την απελευθέρωση της επαρχίας Χομς από την τρομοκρατία», δήλωσε ο Μπαραζί στο FNA.
Ο ίδιος υπογράμμισε και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι τοπικές Αρχές και αξιωματούχοι ώστε να επανέλθει η ζωή στα φυσιολογικά της στις πόλεις Παλμύρα και Καριαταΐν, λέγοντας ότι «περισσότερες από 700 οικογένειες έχουν επιστρέψει στην Καριαταΐν και οι οικογένειες που έχουν επιστρέψει στην Παλμύρα έχουν φτάσει τις 150».
Στο μεταξύ, οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, πλησίασαν αρκετά από τον νότο στην πρωτεύουσα του ISIS, την πόλη Ράκα. Σύμφωνα δε με τον πρέσβη της Συρίας στη Ρωσία, Ριγιάντ Χαντάτ, σύντομα ο στρατός θα εξαπολύσει και μια μεγάλη επίθεση στις συνοικίες που o ISIS στο Χαλέπι. Στο Χαλέπι θα δοθεί και η μεγάλη μάχη.
Η Ράκα είναι η 6η μεγαλύτερη της Συρίας, με πληθυσμό (προπολεμικά) 220.000 κατοίκους. Εκτός από τα συριακά στρατεύματα που την πλησιάζουν από τον νότο, από τον βορρά προωθούνται αργά προς τη Ράκα και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, υπό κουρδική διοίκηση, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Οι τζιχαντιστές του ISIS, που χρησιμοποιούν τη Ράκα ως «πρωτεύουσά» τους, γνωρίζοντας ότι η πόλη έχει μπει στο πρόγραμμα να πολιορκηθεί, για αυτό έχουν μεριμνήσει και κατασκευάσει πολλές οχυρωματικές θέσεις τόσο γύρω όσο και μέσα στην κατεχόμενη πόλη.
Ο στρατός της Συρίας στην παρούσα φάση δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να προωθηθεί προς τη Ράκα και παράλληλα να μάχεται και στα υπόλοιπα μέτωπα. Οι δυνάμεις που έχει είναι μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων και την ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων «Γεράκια της Ερήμου».
Τα σώματα αυτά όμως έχουν υποστεί απώλειες στις μάχες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά. Επίσης, η ρωσική αεροπορία δεν μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε περαιτέρω προέλαση επειδή τα αεροσκάφη της επιχειρούν στη μεγαλύτερη δυνατή ακτίνα δράσης τους. Κοινώς, χρειάζονται ένα αεροδρόμιο, μια άλλη βάση πιο κοντά.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο στρατός έχει θέσει ως προτεραιότητά του να καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκα, τον ίδιο στόχο έχουν και οι Κούρδοι που κατεβαίνουν αργά από τον βορρά, ωστόσο η συγκεκριμένη βάση μπορεί να δεχτεί επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος.