Η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να παραμείνουν σε κερδοφορία, κάτι που όπως φαίνεται συναρτούν με την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, αλλά και τον κίνδυνο τα νέα μέτρα να αυξήσουν αντί να μειώσουν την “γκρίζα” Οικονομία, αποτελεί τον κύριο προβληματισμό των
ξένων επενδυτών, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των τραπεζών.
Οι επαφές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ξεκίνησαν από την 1η Ιουνίου και χθες υψηλόβαθμα στελέχη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συναντήθηκαν στο Παρίσι, κοινό σταθμό των road show, προκειμένου να απαντήσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, στα ερωτήματα των ξένων επενδυτών. Στην ενιαία αυτή παρουσίαση παρίσταντο οι κ. κ. Β. Ψάλτης (CFO Alpha Bank), Χ. Κοκολογιάννης (CFO Eurobank), Γ. Πουλόπουλος (CFO Τράπεζας Πειραιώς) και Π. Μυλωνάς (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι επενδυτές φάνηκαν πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τον προβληματισμό τους για το εάν τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, καθώς επίσης και αν ο αντίκτυπός τους θα οδηγήσει σε αύξηση, αντί για μείωση, της “γκρίζας” Οικονομίας. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά από τα πιο αυξημένα ποσοστά σκιώδους Οικονομίας (στο 25% του επίσημου ΑΕΠ, κατά μέσο όρο την τελευταία 15ετία, δηλ. οικονομική δραστηριότητα αξίας ίσης με το ¼ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας δεν δηλώνεται στην επίσημη Οικονομία), διατυπώθηκαν ανησυχίες για μεγέθυνση του φαινομένου λόγω των νέων μέτρων και της ύφεσης.
Παράλληλα με την παράμετρο αυτή, στην κορυφή των ερωτημάτων των ξένων επενδυτών τέθηκαν τα “κόκκινα” δάνεια. Δεδομένου του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στην Ελλάδα, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/10 των προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, οι ξένοι απηύθυναν συνεχή ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για την επίλυση των “κόκκινων” δανείων.
Όπως φάνηκε και από τις κατ΄ ιδίαν επαφές, οι ξένοι επενδυτές θεωρούν επί του παρόντος επαρκή την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες, χωρίς πωλήσεις δανείων.
Μάλιστα, φάνηκαν πιο “ελαστικοί” στο θέμα των διαγραφών δανείων που προτίθενται να ακολουθήσουν οι τράπεζες (για τις οποίες μέχρι πρότινος αντιπαρέθεταν έντονα τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια), όπως επίσης και στο θέμα της κάλυψης από προβλέψεις. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Capital.gr, οι ξένοι επενδυτές “αρκούνται” προς το παρόν στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και σε διαγραφές, ενώ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι διαγραφές δανείων και διατήρηση αυξημένης κάλυψης των δανείων δεν πάνε μαζί.
Σχετικά με τα “κόκκινα” δάνεια, μείζον ερώτημα για τους ξένους ήταν αν η υψηλή φορολόγηση θα επηρεάσει τις αποπληρωμές δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, καθώς επίσης και το εάν το δικαστικό σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον όγκο της εκδίκασης των υποθέσεων και των πλειστηριασμών που συνεπάγεται η πλήρης απελευθέρωση στο τοπίο της διαχείρισης (και των πωλήσεων, εξαιρουμένης έως 31/12/17, της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ) μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πέραν των “κόκκινων” δανείων, οι ξένοι επενδυτές στάθηκαν και στο θέμα της ρευστότητας των τραπεζών, συναρτώντας το με το πότε (άμεσα ή αργότερα) οι Έλληνες τραπεζίτες περιμένουν την επαναφορά του waiver και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κύριο ερωτηματικό παρέμεινε η επιστροφή των καταθέσεων και το πώς αυτή θα συντελεσθεί αν δεν αρθούν τα capital controls.