Ένας κύκλος 30 και πλέον χρόνων κλείνει στις ιχθυοκαλλιέργειες με την εξαγορά της Ανδρομέδα, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, από το αμερικανικό private equity fund Amerra. Πρόκειται για ένα deal που αναμένεται να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στην αγορά, καθώς σηματοδοτεί την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή
που θα αναπτύξει περαιτέρω την Ανδρομέδα, φιλοδοξώντας μάλιστα να έχει ρόλο στην επόμενη φάση συγκέντρωσης του κλάδου, με επίκεντρο τη Νηρέας και τη Σελόντα, με το ενδιαφέρον των funds και για τις δύο εταιρείες να παραμένει έντονο.
Όλα δείχνουν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσει να σκιαγραφείται η επόμενη ημέρα στον κλάδο. Η Global Finance αποεπενδύει από την Ανδρομέδα, ενώ οι τράπεζες, στις οποίες έχει περάσει ο έλεγχος των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, του Νηρέα και της Σελόντα, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη οδός για την αξιοποίηση των συμμετοχών τους. Ήδη έχει ανατεθεί στις Lazard, Αlvarez & Μarshall και PwC η σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου όπου θα προτείνονται αφενός λειτουργικές παρεμβάσεις και αφετέρου οι βέλτιστες επιλογές για την αξιοποίηση των συμμετοχών και κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει οι τράπεζες στον κλάδο.
Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα οδηγήσει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών και νέων επιχειρηματικών συμφωνιών. Αν και, με τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να προκρίνεται η δημιουργία ενός υπερ-σχήματος Νηρέα (έχει ήδη απορροφήσει τη Seafarm Ionian) και Σελόντα (σε διαδικασία ενοποίησης της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες), εντούτοις ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια μελλοντική σύμπραξη με την Ανδρομέδα, η οποία πλέον αποκτά νέα δυναμική.
Τα σχέδια της Amerra
Η είσοδος της Amerra Capital Management (με έδρα τη Ν. Υόρκη και υπό διαχείριση κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ) στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες ήταν το αποτέλεσμα ενός εγχειρήματος που χρονολογείται από το περασμένο καλοκαίρι. Η Global Finance που από το 2007 είχε αποκτήσει τον έλεγχο της Ανδρομέδα (ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί συνέχεια της Riopesca), είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και κεφάλαια για να τη μετασχηματίσει από μια οικογενειακή επιχείρηση, σε ένας από τους βασικούς παίκτες της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, με δραστηριότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.
Ευκαιρίες για τον Άγγελο Πλακόπητα, επικεφαλής της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών στον χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών, να αποεπενδύσει υπήρξαν και στο παρελθόν. Μία από αυτές προερχόταν από τον εκλιπόντα Γεωργιανό επιχειρηματία Kahka Bedukindze, που προ ετών είχε ταράξει τα νερά της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, αποκτώντας τον έλεγχο της Δίας και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες, επιχειρώντας να δημιουργήσει έναν διεθνή “πρωταθλητή”. Όμως, η απόφασή του (όπως και του Αριστείδη Μπελλέ, της Νηρέας) ήταν να μην ακούσει τις σειρήνες.
Η απόφασή του δικαιώθηκε καθώς η Ανδρομέδα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Βαλαχή, αναπτύχθηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό και έφθασε να πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις 100 εκατ. ευρώ, το μισό περίπου των οποίων να προέρχεται από τη δραστηριότητά της στην Ισπανία.
Με τη δύναμη του… Thor
Ο Βαλαχής καλείται τώρα να οδηγήσει την εταιρεία σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, με τους επικεφαλής της Ammera να ζητούν την παραμονή του ως CEO. Στόχος παραμένει η οργανική και στρατηγική ανάπτυξη αλλά και η παραγωγική επέκταση. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει ένας Νορβηγός, ο Thor Talseth, σήμερα partner της Amerra, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός γνώστης του χώρου, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις Neptune Partners, Arctic Securities, Aqua Bio Technology. Η σημειολογία είναι προφανής, καθώς οι Νορβηγοί ήταν αυτοί που πρώτοι έσπειραν τον σπόρο της ιχθυοκαλλιέργειας σε ξεχασμένες εποχές στην Ελλάδα…