Η κ. Παπαδοπούλου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις κρατικές ενισχύσεις, Γκερτ Γιαν Κούπμαν, που θεωρείται ένα από τα πιο σκληρά στελέχη της Επιτροπής. Ο κ. Κούπμαν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο και έθεσε
τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων σε Λάρκο, ΕΝΚΛΩ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σε διάστημα δύο εβδομάδων. Η προθεσμία παρήλθε και δύο μήνες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε τη Λάρκο και την ΕΝΚΛΩ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η ανησυχία στην ελληνική πλευρά κορυφώθηκε και σε σχέση με τις άλλες δύο εταιρείες, με την κ. Παπαδοπούλου να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να διερευνήσει τις διαθέσεις και να διαπραγματευθεί μια καλύτερη μεταχείριση, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη Λάρκο, η Ε.Ε. με απόφασή της τον Μάρτιο του 2014 χαρακτήρισε κρατικές ενισχύσεις την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που έγινε το 2009 και δάνεια συνολικού ύψους ύψους 136 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη Λάρκο την περίοδο 2008-2010, τα οποία μαζί με τους τόκους ανέρχονται στα 160 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μαζί με την υπόθεση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) για την οποία, με απόφαση που η Ε.Ε. εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2012, ζητούσε την ανάκτηση ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ που είχε χορηγηθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιμήκυνσης οφειλών στην εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2007, επί διοικήσεως Λαναρά. Πέντε μήνες μετά η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, ενώ η απόφαση παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τινάζει στον αέρα το σχέδιο επαναλειτουργίας της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας, που καταρτίστηκε από ομάδα πρώην εργαζομένων υπό τον τελευταίο διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Γιάννη Μουσουλίδη. Πιέσεις έχει ασκήσει η Ε.Ε. και για την επιστροφή από την ΕΒΖ ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην εταιρεία επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και το θέμα επιστροφής ποσού ύψους 310 εκατ. ευρώ προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που δόθηκαν από την περίοδο του 1992 και μετά κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και έχουν χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση.
Έντυπη