Δημοσιεύθηκε: 22/04/2015 9:12 μ.μ. EEST Ενημερώθηκε: 22/04/2015 9:16 μ.μ. EEST
Σκληρές αντιπαραθέσεις χαρακτήρισαν την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο προεδρεύων της Επιτροπής, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, θέλησε να δώσει τον λόγο πρώτα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, και όχι στους βουλευτές που τον ζητούσαν.
Όπως αναφέρει το Mega, οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να φωνάζουν χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, με τον κ. Διαμαντόπουλο να τους απαντά σε υψηλούς τόνους και να διακόπτει δύο φορές τη συνεδρίαση.
«Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος και αγωγή ρε τρομοκράτη;Μάθε πρώτα τον κανονισμό και μετά
έλα να προεδρεύσεις», είπε στον κ. Διαμαντόπουλο ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα της Βουλής: «Έχει δίκιο ο Πανούσης που λέει ποιος σε εκλέγει», ενώ σφοδρή ήταν και η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σημείωσε: «Ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα δουλέψουμε στη Βουλή; Δεν είστε εκπρόσωπος του λαού, τι θέλετε εδώ μέσα;».
Λίγο πριν διακόψει τη συνεδρίαση ο κ. Διαμαντόπουλος είπε: «Αυτό που γίνεται είναι ο αθλιοδέστερος χουλιγκανισμός».
Aπό πλευράς του, ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι «απρόσμενες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό» είχαν ως αποτέλεσμα να συνταχθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται μια απόκλιση στα έσοδα, αν και έχουμε συγκρατήσει πολύ τις δαπάνες μας. Σ’ αυτό προστέθηκαν κάποιες πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονταν με τα ασφαλιστικά ταμεία, που όλα μαζί δημιούργησαν κενό την περίοδο 22 Απριλίου – 27 Απριλίου και πέραν, το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα και την καταβολή του ΦΠΑ γιατί οι εισπράξεις αυτές γίνονται 29 – 30 κάθε μήνα», είπε ο κ. Μάρδας. «Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό με κάποιο τρόπο» πρόσθεσε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν κατά της ανακοίνωσης του προεδρείου, ότι το νομοσχέδιο που κυρώνει την ΠΝΠ θα ψηφιστεί την Τετάρτη, καταγγέλλοντας την προσφυγή της κυβέρνησης σε διαδικασίες κατεπείγοντος και αξίωσαν να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία κύρωσης των νομοσχεδίων, που προβλέπει ακρόαση φορέων, ώστε να ακουστεί η γνώμη της ΚΕΔΚΕ. Επιπρόσθετα, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε να ακουστούν οι φορείς την Πέμπτη και να τεθεί η ΠΝΠ σε ψηφοφορία την Παρασκευή.
Απαντώντας για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης υπενθύμισε πως οι ΠΝΠ της προηγούμενης συγκυβέρνησης συζητούνταν πάντοτε σε μία συνεδρίαση, ενώ στην περίπτωση της ΕΡΤ, η σχετική Πράξη δεν συζητήθηκε ποτέ.
«Βιαζόμαστε γιατί θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, ώστε η κυβέρνηση να έχει την ψήφο της Βουλής και μάλιστα με ευρύτερη πλειοψηφία« διευκρίνισε ο Νίκος Φίλης, δηλώνοντας ότι τελικά αποδέχεται την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, αρκεί η τύχη του νομοσχεδίου να κριθεί την Παρασκευή, χωρίς νέα αναβολή.
Κατόπιν διακοπής της συνεδρίασης, ο κ. Διαμαντόπουλος, ανακοίνωσε ότι σε συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης, θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπροσώπους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, να εκθέσουν τις απόψεις τους για την τύχη των διαθεσίμων τους.
Αναταραχή λόγω των δηλώσεων Μάρδα
Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι «μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους».
Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του αργότερα τόνισε ότι βρέθηκε προσωρινή λύση για το κενό. «Επικοινώνησαν μαζί μας ασφαλιστικά ταμεία και μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 400 εκατ», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Star.
Σημειώνεται ότι αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι δεν είναι μια εύκολη επιλογή, «δεν προκύπτει όμως η διάλυση των νοσοκομείων και των περιφερειών. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται περί εσωτερικού δανεισμού».