Έως την παραμονή της πρωτοχρονιάς θα επιχειρούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας να υποβάλλουν στις κοινοτικές υπηρεσίες αιτήσεις πληρωμών για έργα του ΕΣΠΑ (βάση δαπανών που έχουν ήδη γίνει) για να καλυφθεί ο φετινός στόχος εσόδων από την ΕΕ.
Ο λόγος για ένα ράλι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο (αιτήσεις πληρωμών υποβάλλονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες εκ των οποίων η μεγαλύτερη γίνεται πριν την εκπνοή του έτους) και έχει μεταξύ άλλων και τεράστια δημοσιονομική σημασία: τα έσοδα που θα έρθουν τους πρώτους μήνες του 2017 θα μετρήσουν στο πλεόνασμα του 2016.
Φέτος, το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο αφού τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 11μηνο δείχνουν υστέρηση κατά 1 δις ευρώ έναντι του στόχου των δαπανών για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (σ.σ. αν και τα έσοδα ΠΔΕ 11μηνου είναι εντός στόχου στηρίζοντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα).
Το τροχάδην για τα έργα του ΕΣΠΑ είναι ένα από τα πεδία “αγωνίας” για το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Δηλαδή για το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να διατηρήσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστο στο 0,5% του ΑΕΠ ανατρέποντας τις πρώτες εκτιμήσεις για πιθανή “τρύπα” μετά τη διανομή του μερίσματος.
Προσφυγικό, καταπτώσεις και κρατικά φέσια
Υπάρχουν και τουλάχιστο 2 άλλα δημοσιονομικά μέτωπα, τα οποία μπορεί να αντισταθμίσουν (άγνωστο αν και σε ποιο βαθμό) την υπέρβαση εσόδων που κατεγράφη εκ νέου χθες στην υπέρβαση στόχου των εσόδων του “στενού” δημοσίου.
Ο λόγος για την αγωνία αναφορικά με τις προσφυγικές δαπάνες, αλλά και για τα οικονομικά αποτελέσματα του “ευρύτερου” δημόσιο λόγω πιθανών καταπτώσεων εγγυήσεων φορέων, αλλά και νέας γενιάς από κρατικά “φέσια”. Και τούτο διότι παρά τα “μνημόνια” που υπέγραψαν τα εποπτεύοντα υπουργεία και στην αρχή του 2016, νέες γενιές “οφειλών” δημιουργήθηκαν…
-Ευρύ δημόσιο. Χθες, όπως και έναν χρόνο πριν, στο τέλος του 2015, ο ΥΠΟΙΚ Γ Χουλιαράκης κοινοποίησε στην ετήσια εγκύκλιο για τον νέο προϋπολογισμό το “Μνημόνιο Συνεργασίας”, ζητώντας να το υπογράψουν όλοι οι υπουργοί. η υποχρέωση προκύπτει από τον νόμο 4281/2014 για την νέα δημοσιονομική διαχείριση.
Ωστόσο, το ζήτημα είναι αν τελικά το υπουργικό “μνημόνιο” του 2016 εφαρμόσθηκε φέτος, δηλαδή αν οι φορείς δεν παρήγαγαν νέες γενιές υπερβάσεων και οφειλών προς ιδιώτες αλλά κάθε φορά που υπήρξε απόκλιση έγιναν οι αυτόματες “προσαρμογές”. Και τα μηνιαία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ (που φτάνουν με χρονική απόκλιση) δείχνουν ότι για τον Οκτώβριο του 2016, η πληρωμή οφειλών 1,9 δις ευρώ (από το πακέτο δόσεων) οδήγησε σε μείωση κατά 1 δις ευρώ περίπου του “στόκ” των οφειλών του ευρύτερου δημοσίου προς ιδιώτες καθώς, κάθε μήνα, νέα “χρέη” εμφανίζονται….
Το νέο μνημόνιο (TMOU) ορίζει ότι θα καταγράφεται η καθαρή μεταβολή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες στα δημοσιονομικά μεγέθη, Και έτσι έχει σημασία το πώς “έκλεισαν” τα χρέη στο τέλος του χρόνου, κάτι που θα φανεί σε έναν μήνα περίπου στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ….
Επίσης, στο πλεόνασμα προσμετρούνται και οι εγγυήσεις του δημοσίου που θα εκπέσουν (με οροφή το 0,15% του ΑΕΠ), κάτι που επίσης θα φανεί με χρονική υστέρηση…
-Προσφυγικός “κόφτης”. Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να εξαιρέσει από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων δαπάνες για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από σχετικά κοινοτικά κονδύλια. Η συνολική εξαίρεση είναι έως 350 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ). Αλλά, προϋποθέτει την αφαίρεση δαπανών που είναι “καλά τεκμηριωμένες μετά από εκ των υστέρων έρευνες” όπως αναφέρεται στο κείμενο του μνημονίου. Δηλαδή θα πρέπει όλοι οι φορείς (περιφέρειες, νοσοκομεία, δήμοι, υπηρεσίες πρόνοιας ή άμυνας ή αστυνόμευσης, κλπ) που συνδέονται με το προσφυγικό να φανεί ότι έχουν καταγράψει σωστά τις δαπάνες τους και να ελεγχθούν γι αυτό, ώστε να μην επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία.
capitalgr