Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στο «Έθνος»:
Θεσσαλονίκη: Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να κλείσει οριστικά ο χώρος φιλοξενίας στα πρώην βυρσοδεψεία Καραμανλή στη Σίνδο που σήμερα φιλοξενεί 297 άτομα, ενώ η δομή της FRAKAPOR στην ίδια περιοχή (379 άτομα σήμερα) θα τεθεί σε κατάσταση παύσης. Θα κρατηθεί η δομή «Ηλιάδη» στο Καλοχώρι (390 ατόμων), μόνο για τις ανάγκες πρώτης υποδοχής όσων δεν έχουν έγγραφα. Ο χώρος ΔΙΟΝ στο Δερβένι, που φιλοξενεί 187 πρόσφυγες και μετανάστες, διαμερισματοποιείται και μονιμοποιείται για τη φιλοξενία ευάλωτων οικογενειών, ενώ η γειτονική ALEXYL (399 άτομα) έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Μόνιμο χαρακτήρα παίρνει και η δομή στα Λαγκαδίκια με την εγκατάσταση οικίσκων, ενώ ως ημιπροσωρινή χαρακτηρίζεται η δομή της SINATEX στο Καβαλάρι (φιλοξενεί 252 άτομα) που έχει διαμερισματοποιηθεί.
Ήπειρος: Περίπου 1.200 πρόσφυγες συνολικά θα φιλοξενούνται στην Ήπειρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο καταυλισμός του Κατσικά εκκενώθηκε και αναβαθμίζεται ώστε να επαναλειτουργήσει έως το τέλος του μήνα. Στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξει η νέα δομή στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη». Παραμένουν οι δομές Κόνιτσας και Δολιανών, ενώ ετοιμάζεται πρώην δημοτικός ξενώνας στην παραλίμνια περιοχή. Παραμένει επίσης το πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, που φιλοξενεί 236 πρόσφυγες.
Θεσσαλία: Το νέο πρότυπο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας, το οποίο δημιουργήθηκε με δωρεά της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φιλοξενεί 480 άτομα, στο σύνολό τους οικογένειες Σύρων, με προοπτική να φτάσουν έως τα 1.400 στην πλήρη ανάπτυξή του. Στα Τρίκαλα, στους χώρους του πρώην σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στην είσοδο της πόλης, φιλοξενούνται 259 πρόσφυγες σε 60 οικίσκους, ενώ άλλοι 156 βρίσκονται στον Βόλο, στο πρώην εργοστάσιο Μόζας.
Νησιά: Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -στα hotspots Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και σε πρόσθετες δομές φιλοξενίας -στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρει στην ενδοχώρα ευάλωτες ομάδες προσφύγων, ασυνόδευτα ανήλικα και άλλες κατηγορίες που με βάση τη συμφωνία δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία.
Η πολιτική ηγεσία επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας μικρών χώρων κράτησης 100-200 ατόμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και διαμηνύει ότι αυτοί θα δημιουργηθούν, παρά τις όποιες αντιδράσεις.
Newsroom ΔΟΛ